Peněžité odměny zabíjí motivaci

Odměňování formou finančního bonusu nevyžaduje od zaměstnavatele příliš námahy. Zaměstnanci ale vnímají finanční odměny jako součást svého celkového platu. Tyto prostředky pak putují na zaplacení běžných účtů a obvykle si je nespojí s koupí něčeho, co je pro ně důležité.

- Dejte jim to, co by si normálně nekoupili. Většina odměn nefinanční povahy by měla představovat luxus, jehož získání díky kvalitní práci bude pro zaměstnance hodně znamenat.

- Nulová hodnota trofeje. Slyšeli jste někdy, že by se zaměstnanec někomu chlubil penězi, které mu firma dala? Zboží nebo zájezd pro ně mají hodnotu, která ve skutečnosti může převážit jejich skutečnou cenu. Hodnota takové trofeje může mít pozitivní efekt také na ostatní zaměstnance, kteří daných met nedosáhli.

- Peníze uspokojí potřeby, nikoliv touhy. Peníze jsou snadnou odměnou, každý je přece potřebuje. Chcete-li skutečně motivovat, dejte lidem něco, co chtějí, co si přejí. Ne to, co potřebují.

- Nelze se zavděčit všem. Jedno plus finanční odměny je beze sporu to, že si osoba, která ji obdrží, může koupit to, co chce. Na druhou stranu umožní širší nabídka zboží a dárkové karty osobní výběr.

- Manažeři neupřednostňují peněžité odměňování. Nedávná studie, které se zúčastnilo 235 manažerů odhalila, že manažeři preferují nepeněžní pobídkové programy. Vnímají je z hlediska dosažení firemních cílů jako důležitější, efektivnější a obecně nadřazenější.

- Globální rovnost odměn. Náklady na živobytí se v různých částech světa velmi liší. Globálně operující firmy by měly zajistit, že jimi nabízené odměny budou v globálním měřítku stejně hodnotné.

-av-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine