Pár produktivních změn, které mnoho nestojí, ale stojí za to

Ilustrační snímek

Produktivita, efektivita, optimalizace… Projdete-li dlouhou chodbou v zaměstnání tam a zpět, zajisté z některé kanceláře alespoň jeden z těchto výrazů zaslechnete. Jsou přeci důležité a nejen z hlediska firemních procesů. Vy ani vaši zaměstnanci také jistě nechtějí vysedávat v pátek až do večera v kanceláři, zatímco ostatní už dávno odešli domů za svými rodinami nebo zábavou. Zatímco více času nebo zdrojů k práci může být řešením, drobné změny ve vašich rutinách také nemusí být na škodu a mnoho nestojí. Server The Daily Muse jich navrhl hned pět:

1. Středa, meetingy nejsou třeba…

…nebo ve čtvrtek, pátek. To je na čistě vás. Firemní porady někdy zaberou i půl dne a nezáleží ani tak na tom, zda jsou odpolední nebo dopolední. Důležité je, že ten den většinou už žádný důležitější projekt nerealizujete. Naordinujte si tedy jeden den bez firemních jednání a schůzek stejně jako to praktikují společnosti Facebook, Kiva nebo Asana.

2. Projděte se

Klasický meeting můžeme nazvat jako „sedící“. Skupina lidí je zavřená v jedné místnosti, někteří poslouchají, jiní se zoufale nudí. Vyzkoušejte „chodící“ meeting. Vyjděte si mimo kancelář či budovu v menší skupině. Brainstorming, zpětná vazba i řešení nepříjemných situací bude rázem jednodušší a produktivnější.

3. Sdílejte své strašáky

Každá práce má své méně oblíbené části a už jen přijít do práce s vědomím, že se některé aktuálně musíte věnovat, je zabijákem motivace. Zorganizujte si jednou týdně společný meeting, kde vytáhnete své kostlivce ze skříně a podělíte se o ně s ostatními. Už jen to, že si máte komu postěžovat, je samo o sobě „zábavnější“. Co teprve, když vám někdo poradí?

4. Vyměňte role

Nemusíte hned zavádět stejný režim jako Google, který svým zaměstnancům povoluje 20 % pracovního času věnovat svým vlastním projektům a podporuje tím jejich kreativitu a chuť do práce. Zkuste svým zaměstnancům vymyslet drobné úkoly, které by byly blízké jejich zájmům – obchodní zástupce dostane úkol v Photoshopu, grafik sepíše PR zprávu... Díky tomu se mohou zlepšovat v nových oblastech, které je zajímají a jsou přínosné i pro váš business.

5. Podpořte diverzitu...

…hlavně tedy ve smyslu rozmanitých pracovních podmínek. Studie za studií prokazují, že tzv. open space ani záplava „kukaní“ v obrovském prostoru není nejšťastnějším řešením. Produktivita i kreativita vyžadují trochu svobody a možnost změny prostředí. Přestavět kancelář není jednoduché, pravda. Lidé však mohou pracovat také v relax zónách na gauči, v kuchyňce nebo dohromady ve volné konferenční místnosti. Možností je spousta…

Jak podporujete produktivitu a kreativitu ve vaší společnosti? Víte, kde máte stále rezervy?

-bn-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse