Ovlivňování výkonnosti zaměstnanců

Schopní manažeři vědí, že plánovaných výsledků se dá dosáhnout pouze díky pozitivnímu ovlivňování výkonnosti podřízených. Nesmíme zaměňovat produktivitu a výkonnost. Produktivita je důsledkem výkonnosti. Výkonnost se skládá z aktivit a způsobů chování, které přímo ovlivňují produktivitu. Jinými slovy řečeno, nemůžeme své podřízené nutit k tomu, aby dosahovali určitých výsledků, aniž bychom jim zároveň sdělili, které vlastnosti a postupy chování ke kýženému výsledku vedou.

Jak tedy „přinutit“ podřízené, aby ze sebe vydali to nejlepší?
* Zaměřte se na výkonnost. Soustřeďte se na způsoby chování a aktivity podřízených a neustále je veďte k tomu, aby se snažili je zlepšovat a dosahovat tak vyšší produktivity.
* Vytvořte každému zaměstnanci jeho vizi. Každý člověk by měl přesně vědět, co se od něj očekává a jaké jsou cíle firmy i jeho osobní cíle.
* Umožněte lidem, aby mohli dělat svoji práci. Poskytněte jim k tomu vhodné pracovní prostředí, nástroje a příležitosti, případně potřebné školení. Mnoho firem si myslí, že může snížit náklady, ale zapomínají, že pokud je sníží na nesprávném místě, může to negativně ovlivnit výkonnost.
* Učte své podřízené, jaké vzorce chování vedou k úspěchu. Snažte se, aby jejich kvalitní práce byla konzistentní. Neakceptujte výmluvy typu „špatná situace na trhu“ nebo „silná konkurence“.
* Zdokonalujte své vlastní vůdčí schopnosti. Nedělejte ze sebe „supermanažera“, spíše se snažte ostatní motivovat, posilovat jejich silné stránky a dát jim potřebnou svobodu k práci.
* Chod firmy závisí do značné míry na zaměstnancích, které přijmete. Jako manažer byste měl znát základní podmínky úspěšného náboru a měl byste umět vybírat zaměstnance. Lidé jsou různí a mají různé schopnosti.
* Pravidelně vyhodnocujte výkonnost každého zaměstnance a zbavte se těch, kteří nejsou produktivní. Vysoké výkonnosti lze dosáhnout, pokud je oddělení řízeno manažerem, který ví, jak své podřízené motivovat a rozvíjet. Schopní manažeři také vědí, jaký vliv má chování jednotlivce na celou firmu.
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com