Outsideři v týmu: Jak je uřídit

Kořeny odcizení outsiderů mohou vyplývat z jejich neschopnosti přizpůsobit se zvykům a pravidlům komunity na pracovišti. Tito lidé často měli nelehké dětství, a proto dnes mají tendenci být defenzivní. Problém je v tom, že často zpochybňují konvence i hierarchii, obvykle docela negativním způsobem.

Co s tím můžete dělat? Zkuste je zapojit a učinit je pevnou a důležitou součástí toho, o co vaše firma usiluje. Poté, co se s nimi dohodnete na cílech, nechte konkrétní cestu k jejich dosažení na nich.

Ilustrační snímek

Dáte jim tak možnost naučit se nové dovednosti a postupovat podle svého, což je pro ně mnohem lepší než jen následovat a plnit jasné, zadané pokyny. Spolehněte se na ně, protože tito lidé obvykle jsou dost chytří, tvrdí článek na webu management-issues.com.

1. Dejte jim vizi účelu a smyslu

Všichni potřebujeme o něco usilovat. Bez toho by to byla nuda. Takže pokud dokážete poskytnout outsiderům nějaký atraktivní cíl, oni se do toho pustí. Budou za vás bojovat jako nikdo jiný z týmu.

Chcete-li je takto motivovat, musíte využít celkové vize. Popřemýšlejte o tom, jaké jsou největší cíle vaší společnosti, pokuste se zohlednit také základní principy celé firmy. Podpořte jimi vaši nabídku, učiňte cíl atraktivním.

2. Nepřežeňte to s kontrolou

Nejlepších výsledků dosáhnete, když outsiderům nastavíte osobní cíle a pak je necháte být. Nechte je samostatně najít způsob, jak těchto cílů dosáhnou. Rozumné delegování je to hlavní. Vy se tedy jen musíte ujistit, že máte na konečný výsledek společný pohled a vám i jim je jasné, co se očekává.

3. Empatie je klíčová

Outsideři často mají problém s empatií. Často se rozcházejí s většinovým názorem na to, co je dobré a co je špatné. Mohou dokonce ospravedlňovat lidi, které naprostá většina ostatních odsuzuje. To často znamená, že s trochou nadsázky skoro vždy, když něco řeknou, někoho urazí nebo pohorší.

Snažte se proto představit si, jak asi vnímají svět, klidně jen na chvíli. Snažte se odhalit jejich motivace. Snažte se pochopit, jak jejich odstup a cynický postoj vede k tomu, že jsou odcizeni od zbytku týmu.

Trik, co zabere vždy: Jak uklidnit jakoukoli situaci s outsiderem

Prostě se omluvte – ať už jde o cokoli. Omluvou projevujete respekt a také utěšíte jejich mnohdy přecitlivělý smysl pro nespravedlnost a křivdu. A vaše gesto je pobídne k tomu, aby k vám i k  ostatním přistupovali podobně.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues