Opravdu si zasloužíte zvýšení platu?

Ilustrační snímek

Máte pocit, že byste si zasloužili zvýšení platu, ale váš šéf si to zřejmě nemyslí? Příčiny mohou být různé. Než se proto rozhodnete jít o zvýšení platu požádat, zvažte, zda jsou vaše očekávání oprávněná. Obecně platí: Vycházejte z toho, jaká pravidla pro zvyšování platů jsou ve vaší firmě obvyklá. Snažte se získat co nejvíce informací i o finančním zdraví firmy. V dalších krocích se zaměřte na své vlastní chování a ujistěte se, že se nedopouštíte následujících chyb.

Děláte jen to, co máte v popisu práce

Vaši nadřízení chtějí vidět, že dokážete udělat něco navíc. Ideální je, když jim budete viditelně usnadňovat práci. Zkuste například přijít s řešením něčeho, na co si váš šéf často stěžuje.

Neupozorňujete na své úspěchy

Chodit po firmě a rozhlašovat, jak jste skvělí, není řešení. Stejně tak byste však neměli mlčet o tom, co se vám povede. Zmiňte se o svých úspěších, když budete mluvit se svým šéfem o tom, na čem zrovna pracujete. Nebo můžete přidat šéfa na kopii e-mailu, v němž vás někdo pochválil.

Nerozvíjíte se

Upřímně si odpovězte na otázku, jak dokážete držet krok s vývojem svého oboru. Chcete-li být v obraze, pravidelně čtěte odborná periodika nebo weby a zajímejte se o možnosti navštěvovat kurzy či konference.

Neumíte samostatně řešit problémy

Neobtěžujete svého šéfa ani kolegy s každou maličkostí. Nestěžujte si na všechno kolem a hledejte řešení. Dávejte si také pozor, aby vás ostatní nemuseli neustále upomínat, že neplníte termíny nebo opakujete tytéž chyby.

Chcete zvýšit plat kvůli osobním problémům

Vaše dluhy nejsou dostatečný argument. Jediný silný argument pro zvýšení platu je vaše výkonnost a hodnota, kterou firmě přinášíte.

Neznáte situaci na trhu práce

Dobře se seznamte s ekonomickou situací firmy. Pak navštivte stránky Českého statistického úřadu a najděte si aktuální informace o vývoji platů ve svém oboru a regionu. Pravidelné statistiky průměrných platů zveřejňují také pracovní servery, jako je jobs.cz nebo profesia.cz.

Bojíte se zeptat

Pokud se vás netýká žádný z výše uvedených problémů, nemáte důvod se nezeptat. I když vám nebudou moci přidat hned, nemáte se za co stydět a můžete si se svým nadřízeným otevřeně popovídat o svých dalších kariérních plánech.

-kk-

Zdroj: LearnVest - americký server zaměřený na řízení osobních financí a kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje LearnVest