Opravdu jste tak vytížení?

Ilustrační snímek

Americká novinářka a autorka knih o organizování času Laura Vanderkamová pracovala dříve 60 hodin týdně a spala přibližně šest hodin denně. Měla pocit, že je neustále vytížená a nemá žádný čas sama pro sebe. Nyní pracuje 45 hodin týdně a spí osm hodin denně, zvládne však při tom stejný objem práce.

Ve článku na serveru Wall Street Journal vysvětluje, že si jednoduše začala zapisovat, kolik hodin a minut věnuje jednotlivým svým aktivitám. Ukázalo se, že pracovním věcem, o nichž se domnívala, že jim věnuje hodiny, věnuje pouze minuty. Mnohem více času, než si myslela, naopak věnovala Internetu, domácím pracím nebo nicnedělání. Chcete-li dosáhnout téhož, držte se následujících kroků.

Zapisujte si délku svých činností

Pomůže vám to neztrácet zbytečně čas a přestat si lhát o tom, co skutečně děláte. Zápis si pořizujte minimálně po dobu jednoho týdne a buďte co nejpodrobnější.

Buďte k sobě upřímní

Měření ukazují, že ve skutečnosti pracujeme kratší dobu, než se domníváme. Je na vás, abyste si svůj čas poctivě změřili a zamysleli se, co se svým časem chcete dělat. I když budete pracovat 50 hodin týdně a spát 8 hodin denně, stále vám zbývá 62 hodin, které můžete věnovat sobě a své rodině. Stanovte si cíle pro tento čas.

Změňte svůj jazyk

Naučte se místo „Nemám čas.“ říkat „Není to priorita.“ Ve většině případů to bude pravda. Pokud narazíte na případy, kdy se pouze vymlouváte, abyste nemuseli něco řešit, připomene vám to, co je prioritní.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online