Opravdu jste připraveni mluvit před lidmi?

Většina spíkrů stále podceňuje přípravu na svá vystoupení. Píše o tom alespoň server HR Communication v nedávném článku, který popsal 8 způsobů, jak se připravit. Tušíte velmi správně, přečíst si slidy nebo projít řeč jen v duchu opravu nestačí. Nestačí ani odříkávání nahlas, když u toho budete sedět u stolu a ne stát jako při skutečné prezentaci.

Ilustrační snímek

Nacvičování svých vystoupení se nevyhýbáme jen z lenosti nebo nedostatku času. Častým důvodem bývají obavy, co špatného bychom se mohli dozvědět o sobě a svých prezentačních dovednostech. V takovém případě je dobré položit si otázku: Není lepší znemožnit se při nácviku než před skutečným publikem?

Postavte se

Když sedíme, máme méně energie a také méně znělý hlas díky stlačené bránici. Svou řeč si proto vždy zkoušejte ve stoje, i když nakonec budete sedět v panelové diskusi nebo prezentovat svou řeč prostřednictvím telekonference. Procvičíte si při tom také pohyb v prostoru, který pak pro vás bude přirozenější.

Mluvte nahlas

Když si nebudete své vystoupení zkoušet nahlas, nedozvíte se, jak vyslovujete některá složitá slova, zda nemluvíte příliš rychle nebo příliš potichu ani jak moc jste z mluvení nervózní.

Cvičte bez papíru

Učte se mluvit bez textu, pouze s případným krátkým seznamem klíčových slov. Vaším cílem je mluvit přirozeně. Když budete před publikem číst text nebo jej odříkávat zpaměti, přirozeně působit nebudete.

Cvičte v podobném prostředí

Ideální je mít možnost vyzkoušet si vystoupení přímo na místě konání, to však nebývá vždy možné. Snažte se proto najít co nejpodobnější místo – posluchárnu, konferenční místnost, kancelář apod. Pracujte také s pomůckami, které budete mít k dispozici – od řečnického pultu po techniku.

Nahrajte se

Lidé se většinou hrozí toho, jak vypadají na videu nebo znějí na zvukovém záznamu. Zvukový a obrazový záznam vystoupení je však jedním z nejefektivnějších pomocníků. Jasně uvidíte, co je třeba zlepšit. Chcete snad, aby vás tak viděli ostatní?

Pozvěte si zkušební publikum

Požádejte kolegy nebo rodinné příslušníky, aby zhlédli vaše vystoupení a vyjádřili se k jeho obsahu i formě. Vyberte si také lidi., kteří se nebudou bát říci svůj skutečný názor.

Vyzkoušejte kouče

Najděte si kouče, který se specializuje na rozvoj prezentačních dovedností a bude se vám věnovat mezi čtyřma očima.

-kk-

Zdroj: HR Communication - americký server věnovaný HR a interní komunikaci
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Communication