Odpolední spánek probudí k lepší práci

Odborné studie potvrzují, že krátké odpolední zdřímnutí zvyšuje kreativitu a snižuje počet chyb zaměstnanců. V českých firmách se tato možnost zatím neuplatňuje, i když například Vodafone nabízí operátorům svého klientského centra v Chrudimi možnost odpočinku v místnosti vybavené dvěma polohovatelnými křesly už od roku 2004.

Potřeba odpoledního odpočinku je individuální. Vyžaduje však jistou míru soukromí a klidu. Relaxovat pomocí spánku například nelze v kanceláři typu open space. Ideální je již zmíněná klidná zatemněná místnost s polohovacími křesly a dostatek prostoru.

Odpoledního fyziologický útlum přichází kvůli „vnitřním hodinám“, které má v sobě člověk zakódované. Dostavuje se nejčastěji mezi jednou a třetí odpoledne. Dochází k výraznému útlumu činnosti mozku, snižuje se pozornost a rychlost reakce na vnější podněty, zhoršuje se paměť. S tím souvisí úrazy a chyby.

Pomoci může právě spánek, který však nepřesáhne 20 minut. Po delší době se již člověk propadá do hlubších stádií spánku a po probuzení může trpět ztrátou koordinace a koncentrace.

Jak rychle usnout v práci? Lehněte si s nohama vzhůru. Zakryjte si oči, aby vám nevadilo světlo. Nohy si nedávejte křížem. Nastavte si budík na 20 minut, dýchejte zhluboka a soustřeďte se na tlukot svého srdce.

-kk-

Zdroj: KarieraWeb.cz - Portál společnosti Economia Online (ihned.cz) zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje KarieraWeb.cz