Odkládání vám v ničem nepomůže

Každý z nás má někdy tendenci odkládat své povinnosti. Pro někoho je však prokrastinace způsob života, i když vědecké výzkumy jasně ukazují, že odkládání úkolů na poslední chvíli vyvolává zvýšený stres a nezaručuje lepší výsledky. Proč to děláme a jak to můžeme změnit?

Ilustrační snímek

V nedávném článku pro server Forbes.com popsal nejčastější příčiny prokrastinace americký odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry. Formuloval je pomocí typických myšlenek, které nám běží hlavou. Nabídl také doporučení, jak prokrastinaci překonat.

1. „Nevím, kde mám začít.“

Když máme před sebou náročný úkol, často se zarazíme, místo abychom jednali co nejrychleji. Nejlepší způsob, jak to překonat, je rozdělit velký úkol do menších částí, které lze splnit v kratším časovém horizontu. Postupné plnění dílčích úkolů vás bude motivovat. Nezůstávejte pasivní.

2. „Mám toho tolik...“

Místo toho, abychom začali pracovat na důležitém úkolu, si často hledáme menší a snadnější úkoly, které nám zaberou všechen čas. Vytíženost a produktivita jsou však dvě odlišné věci. V takových situacích je lepší se zastavit, zhodnotit realitu a připomenout si potenciální důsledky prokrastinace. Různá vyrušení pak budou méně lákavá.

3. „Je to brnkačka.“

Odkládání zdánlivě jednoduchých úkolů se může vymstít. Až je totiž začnete plnit, může se ukázat, že jsou mnohem náročnější. Myslete na řetězovou reakci, která může nastat, když nesplníte některý byť menší úkol nebo jej nesplníte dobře. Připomínejte si celý kontext jednotlivých úkolů.

4. „Nebaví mě to.“

Náročnost je někdy menší problém než chybějící nadšení nebo – a to je ještě horší – vyslovená averze vůči danému úkolu. Překonat nechuť vám pomůže vidina něčeho příjemnějšího po splnění úkolu. Můžete také zvážit nový přístup k nudným úkolům, aby pro vás byly zábavnější.

5. „Mohl by to být problém.“

Strach z neúspěchu může vést až k nechuti vůbec začít s daným úkolem. Taková prokrastinace je však již sama o sobě neúspěchem. Pokud si od začátku nevěříte, nemáte příliš šancí na úspěch. Zkuste se proto raději soustředit na možné pozitivní výsledky, pokud uspějete.

Dokážete-li se postavit prokrastinaci, získáte větší oddanost své práci. To se pak odrazí i na větší kreativitě a lepších výsledcích.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com