Od regálů k ředitelskému křeslu

Ilustrační snímek

Dlouholetý generální ředitel britského obchodního řetězce Tesco Terry Leahy vydal knihu s názvem Management in 10 Words. Popisuje v ní deset principů tzv. transformačního leadershipu, které mu pomohly dostat Tesco mezi globální lídry v oblasti maloobchodu. Podle recenzentů britského serveru Management Today by si tuto knihu měl přečíst každý, kdo si nemyslí, že práce řadového zaměstnance v supermarketu je slibný začátek kariéry.

Recenzentka Management Today Moira Benigsonová upozorňuje na to, že kariéra v maloobchodu byla v Británii vždy považována za druhořadou. Vidina práce v průmyslu, kreativních oborech a zejména finančnictví v londýnské City je zkrátka lákavější. Většina úspěšných manažerů (nejen) maloobchodních firem, včetně Sira Terryho Leahyho, však začínala plněním regálů a dodnes to považuje za stěžejní součást svého profesionálního rozvoje.

Třetí největší maloobchodní síť na světě

Kniha je rozdělena do 10 kapitol věnovaných loajalitě, důvěře, hodnotám a dalším principům leadershipu, které jsou dokládány konkrétními zkušenostmi z bohaté praxe Terryho Leahyho. Odpovídá v nich na otázku, jak se firma dostala z pozice upadajícího britského řetězce až na místo třetího největšího maloobchodníka na světě.

„Je to velmi jednoduché. Jen jsme se vytrvale snažili sloužit zákazníkovi. Stanovili jsme si několik jednoduchých cílů a hodnot. Pak jsme vytvořili proces, jak jich dosáhnout,“ říká Terry Leahy. Držel se zásad jako: prvotní neúspěch vede ke konečnému úspěchu, zisk vychází z firemních hodnot, konkurenci je třeba vítat, cestou k inovaci je jednoduchost a základem efektivního leadershipu je důvěra. Co konkrétně to znamená v praxi , si můžete přečíst v angličtině v ukázce knihy na serveru Amazon, kde si také kmihu můžete objednat v angličtině. V současné době je připravován i český překlad, který vyjde v nakladatelství Management Press v září 2013 pod názvem Management v deseti slovech.

LEAHY, Terry. Management in 10 Words. Londýn: Random House Business Books, 2013. 336 s.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today