Od hipíka ke konzultantovi

John Alexander byl v 60. letech minulého století novinářem a psal články především o skupině Beatles. V současné době se však věnuje povolání, které nemá s hudbou téměř nic společného – je prezidentem velmi významné organizace pro rozvoj managementu, Střediska pro kreativní vedení (Centre for Creative Leadership) v severní Karolině. Alexander se na toto místo dostal tak, že byl sám vyslán na program rozvoje managementu (LDP) pořádaný touto organizací, který jej velmi zaujal. V roce 1990 se stal členem CCL a začal pracovat v oblasti komunikací, vztahů s médii a financování.

CCL je něco mezi podnikatelskou školou a poradenskou společností. Byla založena v roce 1970 a nyní má střediska ve třech městech v USA a v Bruselu v Evropě. Na rozdíl od podnikatelských škol nenabízí získání titulů a certifikátů, ale snaží se posluchačům vštípit zásady správného vedení. Spolupracuje také s mnoha podnikatelskými školami, které využívají její nástroje (např. 360-stupňovou zpětnou vazbu). John Alexander sám prošel všemi programy, které škola nabízí – zkouší je na sobě.

Hlavním mottem celé výuky je skutečnost, že člověk musí nejprve dobře poznat sebe sama a to, jak jej vidí ostatní – teprve pak se může stát dobrým vůdcem. Lidé na vysokých pozicích obvykle nedostávají kvalitní zpětnou vazbu, a proto se z nich nemohou vyvinout dobří vůdci.
Zdroj: Financial Times - portál předního britského deníku Financial Times
Zobrazit přehled článků ze zdroje Financial Times