Ocitli jste se poprvé v manažerské roli? Máme pro vás sedm tipů

Byli jste povýšeni do manažerské role? Dlouho jste snili o tom, že se stanete týmovým lídrem, nebo vás k tomu nečekaně dotlačily určité okolnosti v rámci firmy? Pokud nemáte s vedením lidí zkušenosti a chcete se na svoji novou pozici co nejlépe připravit, máme pro vás následujících sedm tipů.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server The Balance.

Připravte se už před nástupem do funkce

Možná přemýšlíte nad tím, že se teorii o leadershipu začnete věnovat až po nástupu do nové funkce. V tu dobu na to už ale možná nebudete mít tolik času. Připravte se, alespoň teoreticky, ještě před nástupem na novou pozici.

Nepodceňujte důležitost měkkých dovedností

Jenom technické dovednosti vám k efektivnímu výkonu manažerské funkce nebudou stačit. Věnujte pozornost i rozvoji svých měkkých dovedností, jako jsou komunikační schopnosti.

Připravte si scénář na různé situace

Dobrou přípravou je předem si sepsat kritické nebo nestandardní situace, do kterých se pravděpodobně ze začátku výkonu své nové funkce dostanete, a připravit si scénář, jak se v daných situacích budete chovat.

Poznejte své podřízené na osobní úrovni

Snažte se poznat své podřízené individuálně na osobní úrovni. To vám do budoucna nesmírně pomůže při jejich vedení.

Prokazujte dostatečnou autoritu

I když chcete se svým týmem mít samozřejmě přátelské vztahy, zároveň musíte dávat najevo, že vedoucím jste teď vy, a to zvláště v případech, kdyby se vaši podřízení snažili vaši autoritu zpochynovat.

Nebuďte perfekcionisté

Efektivní manažer nemůže být úplný perfekcionista. Nebudete vědět o každém detailu a ne vždy bude vše vašimi podřízenými uděláno přesně tak, jak byste to udělali vy. Čím dříve se s tím smíříte, tím lépe.

Naučte se efektivně podávat zpětnou vazbu

Podávání zpětné vazby, ať už té pozitivní nebo negativní, je součástí každodenní agendy jakéhokoliv vedoucího. Proto byste se to měli co možná nejlépe naučit.

 

-mm-

Zdroj: The Balance - americký server zaměřený na peníze a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Balance