Obnovte motivaci svého týmu

Víte, jak povzbudit a motivovat vaše lidi, aby se ještě aktivněji podíleli na práci týmu? Občas se to snáze řekne, než udělá.

Ilustrační snímek

Existují externí motivátory, jako je povýšení na vyšší pozici nebo zvýšení mzdy. Ty však jen zřídka přinášejí trvalé řešení. Motivace nemůže být vynucená. Musí pocházet zevnitř. Musíte pochopit, co motivuje zaměstnance ve vašem týmu. Webová stránka addicted2success.com s námi sdílela několik tipů jak na to.

Co dělat, abyste udrželi svůj tým motivovaný:

Řekněte jim, kam míříte

Začněte s tím, proč vlastně všichni děláte svou práci. Ujistěte se, že váš tým si uvědomuje, proč dělají to, co zrovna dělají. Nejde o to přednést motivační řeč. Spíše se zaměřte na vytvoření naplňujícího a motivujícího pracovního prostředí.

Také své kolegy vyzývejte a povzbuzujte k tomu, abyste společně vyjasňovali a konkretizovali vizi, které všichni společně chcete dosáhnout.

Definujte jasné cíle

Nedostatek soustředění je zabiják motivace. Zmatek ohledně toho, na co se kdy soustředit, často pramení v nejasných cílech. Když poskytnete týmu konkrétní cíle, budou všichni vědět, co má prioritu. Zbavte tým nejistoty, která obvykle vede ke klesající motivaci.

Začněte přehodnocením stávajících cílů. Cíle musí být dostatečně ambiciózní, aby byly smysluplné – zároveň však nesmíte své pracovníky přepínat, netahejte je z jejich komfortních zón příliš daleko. Snažte se o rozumnou rovnováhu. Poté, co definujete společný cíl týmu, nastavte také menší, individuální cíle.

Podporujte v týmu odpovědnost za výsledky

Vaši přímí podřízení mohou mít pocit, že nemohou sami nic rozhodovat, protože jim chybí potřebná pravomoc. Příčinou obvykle bývá to, že manažer v týmu zavedl příliš přísné schvalovací procesy nebo že je mikromanažer.

Povzbuďte proto svůj tým, aby převzal iniciativu. Začněte tím, že nastavíte jasná očekávání a standardy – ale pak týmu dáte svobodu v tom, aby všeho dosáhl díky vlastním nápadům. Ukažte svým lidem, že si jejich názorů vážíte, tím, že je budete pravidelně žádat o zpětnou vazbu.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success