Objevte sport gentlemanů

Počátky golfu u nás sahají do roku 1904, kdy se objevila první hřiště v oblasti Karlových Varů a Mariánských Lázní. První soutěž pod záštitou golfového klubu se konala v roce 1927. Vzhledem k následujícím historickým událostem se také v golfu odráželo nestabilní společenské prostředí. Dnes je tento sport na vzestupu a počet hráčů i hráček neustále roste. K jeho popularitě přispívají i známé osobnosti, které se mu věnují. Už však nejde jen o doménu vyšších vrstev. Na golfová hřiště může zavítat každý, kdo má chuť vyzkoušet si „sport gentlemanů“.

Golf podobně jako jiné outdoorové sporty spojuje pohyb a přírodu, navíc je maximálně relaxační. Hraje se na hřišti s překážkami o délce kolem šesti kilometrů, přičemž cílem hry je dostat pomocí hole míček do osmnácté jamky. V začátcích potřebujeme profesionálního trenéra, který má oprávnění vydávat osvědčení (tzv. zelené karty), abychom pak mohli hřiště navštěvovat sami. Je k tomu třeba vykonat zkoušku z pravidel, golfové etiky a také praktickou zkoušku.

Dá se říci, že slušné chování a nepsaná pravidla jsou v golfu důležitější než bravurní ovládání holí. Prvním takovým pravidlem je tiché chování umožňující soustředění. Hráč by neměl po hřišti běhat, provádět zbytečné cvičné švihy nebo házet výstrojí. Samozřejmostí je uhrabávání písku v překážkách. Dále je třeba nevstupovat nikomu do pravděpodobné dráhy míčku do jamky. Pokud jde o oblečení, pro dámy i pro pány je nezbytným oděvem tričko s rukávy a límečkem a dlouhé kalhoty nebo šortky po kolena. Nepřípustné jsou džíny a také zapnutý mobilní telefon.

Golf si dnes můžete užít i v indooru. Golfový simulátor poslouží nejlépe v zimě a při špatném počasí. Dokonce probíhají i turnaje v indoor golfu. Indoorová centra bývají vybavena i cvičnými odpališti, tréninkovými jamkovišti nebo písečnými překážkami. Mějte na paměti, že golf je časové náročná záležitost. Zahrát osmnáct jamek trvá čtyři až pět hodin.

-kk-

Zdroj: RELAXUJ - portál o relaxaci, odpočinku, volnočasových aktivitách, zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje RELAXUJ