O víně jihoafrickém

Ilustrační snímek

Jihoafrická republika je zemí s nejdelší tradicí vinařství mezi všemi oblastmi Nového světa. Dějiny vinařství zde sahají do druhé poloviny 17. století. V té době se zde víno považovalo za účinný prostředek v boji proti kurdějím, a tak rostoucí námořní obchod spolu s ideálními podmínkami pro pěstování vína přispěly k rychlému rozšiřování vinohradů. Velký rozmach průmyslu v 19. století znamenal pro jihoafrické vinařství další výrazný rozvoj.

V 70. letech minulého století byl v Jihoafrické republice zaveden moderní vinařský zákon. Víno musí obsahovat minimálně 75 % odrůdy a ročníku, které jsou uvedeny na etiketě. Země se dělí na 50 vinařských oblastí, z nichž nejznámější je Stellenbosch. Sídlí zde nejvýznamnější vinařské instituce a výrobci.

Na ploše více než 100 tisíc hektarů se v Jihoafrické republice pěstuje velké množství převážně nenáročných odrůd, dominuje bílé víno. Nejpěstovanější odrůda se jmenuje chenin blanc. Necelých 15 % výsadeb zabírají ušlechtilé kultivary, známé jako velká šestka – sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, shiraz a pinotage.

Od roku 2000 se vinařství v Jihoafrické republice přebudovalo na tzv. integrovanou produkci. Při pěstování hroznů se používá minimum hnojiv a pesticidů, ve víně se pravidelně kontroluje obsah zdraví škodlivých látek a obalové materiály se pravidelně recyklují. Snahou je dosažení harmonie vína a životního stylu.

-kk-

Zdroj: Etrend.sk - Informace o trendech v marketingu a řízení podniku.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Etrend.sk