O dovolené zapomeňte na práci

Na dovolená si máme odpočinout. Zvolte si proto takovou formu odpočinku, při němž skutečně načerpáte energii do dalších pracovních dní. Držte se dvou hlavních zásad, které radí odborníci: Vymyslete si činnost, která nemá nic společného s vaší prací, a nesnažte se dohnat všechny sportovní a kulturní aktivity, které během zbytku roku nestíháte.

Ideální je odpočinout si od toho, co běžně děláte, změnit prostředí. Aby měla dovolená patřičný efekt, naplánujte si ji tak, abyste nedělali to, co ve své profesi. Pak se zase budete těšit zpět do práce. Naopak není dobré trávit dovolenou s kolegy, protože po návratu můžete mít pocit, že jste vlastně nikde nebyli. Stejně tak se vyhnete diskusím o práci. Nejlépe na ni zapomenete tam, kde je hodně nových, nezvyklých podnětů.

Oblibě se těší cesty na sever za rybařením nebo obyčejným pobytem pod stanem. Pouhé vylehávání na plážích nahrazuje zájem o možnosti zahrát si v místě golf, tenis nebo si půjčit kolo. Za relaxací ale není nutno jezdit nikam daleko. Pozitivní přínos může mít i pobyt na chalupě.

Dovolená nám také přináší možnost věnovat se aktivitám, o něž se cítíme jinak ochuzeni. Neznamená to však, že byste měli dohnat vše, co během roku nestíháte. Nezapomínejte, že si chcete odpočinout. Raději se proto vyhněte náročným akcím a zbytečně častému ponocování.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES