O dovolené se nepracuje

Mnozí manažeři pracují i o dovolené. „Pomáhají“ jim v tom chytré telefony a přenosné počítače, jejichž prostřednictvím mohou kontrolovat elektronickou či hlasovou poštu bez ohledu na to, kde se právě nacházejí. Velkou roli hraje i tlak, který je na ně vyvíjen zejména v obtížných ekonomických časech. Přínosnou dovolenou přesto může být jen ta, kdy si od výkonu práce skutečně odpočineme. Navíc tím ukážeme, jak schopnými manažery ve skutečnosti jsme. Proto je třeba dobře se na odchod na dovolenou připravit.

Dovolenou oznamte dopředu

Včas informujte své spolupracovníky, klienty a všechny, kterých se to může týkat, kdy budete mít dovolenou. Pokud je třeba vaši práci vykonávat i v době, kdy nebudete přítomni, vyškolte někoho, kdo vás zastoupí. Až půjde na dovolenou on, můžete se vyměnit. Dovolenou se snažte plánovat tak, aby to bylo v době, kdy budete nejméně potřební. Znamená to neodcházet před důležitými termíny nebo spuštěním nového projektu.

Usnadněte práci ostatním

V kanceláři zanechte seznam klíčových kontaktů, informace o stavu rozpracovanosti jednotlivých svých projektů a umístění důležitých zdrojů, které ostatní budou v době vaší nepřítomnosti potřebovat. Své pracoviště opusťte ve stavu, v němž se ostatní mohou snadno a rychle orientovat.

Až se vrátíte do kanceláře, začněte ihned pracovat. Nestěžujte si na zahlcený e-mail a množství práce, které máte před sebou. Ukažte, jak jste si odpočinuli a může být produktivnější.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report