O čas nejde

Řada lidí cítí v dnešní hektické době beznaděj, když ji práce okrádá o soukromý život. Stoupá počet těch, kteří si stěžují na nedostatek času. Připadají si přepracovaní a v přílišném stresu, jak mají před sebou tolik úkolů a tak málo času. Realita je ale taková, že ani nejsofistikovanější organizace času nezajistí splnění všech potřebných věcí. Uvažovat o nedostatku času jako zdroji chaosu a stresu v našich životech proto není správné.

Problém nespočívá v času. Toho máme všichni stejně. Jde spíše o problém volby. Volba každého člověka rozhodne o tom, zda bude on řídit svůj život, nebo naopak život bude řídit jej. I když v některých situacích na výběr není, většinou máme všichni nějakou volbu. Ne všechny úkoly a odpovědnosti jsou stejně důležité. Ani všichni lidé nejsou pro nás stejně důležití. Přesto máme tendenci chovat se, jako by tomu bylo naopak. Můžete dnes udělat padesát věcí a nakonec uvidíte jen minimální výsledky. Můžete ale také udělat jen jednu nebo dvě věci a uspokojit tím své emocionální, finanční nebo fyzické potřeby. Úspěšní lidé toto vědí a jednají podle toho.

Chytrý člověk vnímá čas jako životní devizu, s níž nakládá podle vlastních rozhodnutí. Právě tato rozhodnutí pak formují jeho život. Každý den má k dispozici stejných 24 hodin jako ostatní. Cvičte na klavír osm hodin denně a budete lepší než ti, kteří necvičí. Rozvíjejte své zaměstnance a dosáhnete téhož. Nebo můžete strávit svůj čas tím, že se budete jen připravovat na práci, surfovat po internetu a vyřizovat e-maily a na konci dne budete mít pocit, že nevidíte žádné výsledky.

Zapamatujte si, že pro to, co je pro vás důležité, je vždy čas. Jde jen o to, abyste si ho správně vyčlenili a chápali svůj život jako důsledek svých voleb. Soustřeďte se na své výsledky, cíle a sny, ne jen to, co vám přijde do cesty. Plánujte své dny a nedopusťte, aby ony plánovaly vás. Nečekejte, až vás někdo bude motivovat, hledejte si vlastní motivaci.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How