Nový šéf na obzoru

Ilustrační snímek

Pracovat dlouhou dobu pro jednoho šéfa se poštěstí jen málokomu. Šéfové zkrátka přicházejí a odcházejí a pokud jste v roli zaměstnance, který zůstává, nezbývá než s tím počítat. To však neznamená, že byste měli zůstávat pasivní. Příchod nového šéfa můžete naopak aktivně využít pro rozvoj své vlastní kariéry. Server careerealism.com doporučuje následující kroky.

1. Vysvětlete svou práci

Váš nový šéf pochopitelně nebude vědět úplně přesně, co kdo ve vašem týmu dělá. Až se proto dostane k vám, pomozte mu pochopit, co děláte vy.

2. Nesrovnávejte nového šéfa se starým

Pokud se tomu neubrání vnitřně, na veřejnosti si svá porovnání nechte pro sebe. Váš nový šéf by pouze nabyl dojmu, že když nyní pomlouváte bývalého šéfa, stejně budete dříve či později mluvit i o něm.

3. Zlepšete své výkony

Pokud jste pod vedením bývalého šéfa nepodávali úplně stoprocentní výkony, máte ideální příležitost se zlepšit. Váš nový šéf pak bude více věřit svým vlastním očím než tomu, co se mu o vašich minulých výkonech mohlo donést.

4. Zjistěte, jak s novým šéfem komunikovat

Vysledujte, jakým způsobem se váš nový šéf nejraději dozvídá nové informace. Nejprve se jej ptejte, co chce vědět, a teprve poté mu to sdělte. Nepředpokládejte nic na základě svých předchozích zkušeností.

5. Doporučujte možnosti řešení

Nový šéf od vás neočekává, že mu budete radit v procesních záležitostech. V případě velkých rozhodnutí s širším dopadem si však pravděpodobně rád vyslechne váš názor. Proto mějte připravená řešení a nebojte se vyjádřit ani kritiku, pokud ji dokážete podložit argumenty.

6. Připravte se na změny

S každým novým šéfem přicházejí změny, dokonce i tehdy, pokud je to váš bývalý kolega. Někdy to budou změny malé, někdy velké. Je jen na vašem rozhodnutí, jak dokážete změny přijímat a zda se rozhodnete jít směrem svého nového šéfa, nebo se lépe uplatníte někde jinde.

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com