Noví manažeři by měli být rozvíjeni hned od začátku

Ilustrační snímek

Rozvoj nových lídrů je pro dlouhodobé přežití firmy zcela zásadní. Nejprve byste se měli zaměřit na to, abyste kultivovali a podporovali vůdcovské myšlení a dovednosti. Nechat nové lídry řídit jejich týmy bez toho, aby si předtím osvojili správné myšlenkové postoje, vaší organizaci nic dobrého nepřinese.

Jak správně poznat a vybrat nové manažery? Jsou vnímaví k trendům na trhu a zaměření na spolupráci. Abyste z nich udělali lídry, nepomohou krátkodobá osobní setkání. Dobrých výsledků dosáhnete až tehdy, když nové dovednosti a žádoucí chování zakomponujete do jejich každodenních pracovních aktivit. Virtuální školení a online komunikace s novými manažery, kteří jsou často geograficky značně rozptýleni, to všechno je dnes nezbytné, tvrdí web smartblogs.com.

Seznamte se s dnešními mladými manažery

Obzvláště pro příslušníky generace Y, kteří se dnes dostávají do manažerských pozic, platí, že chtějí přijmout svůj díl odpovědnosti. Jsou dobří v podporování spolupráce a také se dovedou soustředit na strategický cíl jejich organizace. Pokládají za důležité to, že jsou s takovým cílem i celou vizí propojeni. Chtějí hrát důležité role, a proto přijímají náročné úkoly a čile komunikují se seniorními manažery. Dovedou rychle reagovat na změny trhu a když jsou jejich výše zmíněné potřeby naplněny, jsou vysoce angažovaní.

Jak jim pomoci s adaptací?

Seniorní manažeři musí novým manažerům pomoci se získáváním manažerského know-how i s tříbením jejich vnitřních kvalit. Jsou to totiž právě tyto vnitřní kvality, které manažerům umožňují jednat s autoritou a sebejistotou. Manažerské know-how jim usnadní rozhodování a zlepší jejich efektivitu v tom, jak řeší nejrůznější problémy.

Nicméně leadership není jen o budování nových dovedností. Mnoho firem své mladé manažery učí, jak plánovat a sestavovat rozpočet, stejně důležité je však u nich také nastartovat a spustit změnu v chování. Mladí lídři musí především dobře pochopit to, jak jejich úloha zapadá do celkové strategie a musí být také schopni inspirovat podřízené, kteří přicházejí do styku se zákazníky.

Další tipy pro začínající manažery čtěte v článku Těžké první kroky začínajících manažerů ve vedení lidí.

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com