Nové dovednosti: Umíte se učit a dosáhnout svých cílů?

Ilustrační snímek

Pravidlo 10 000 hodin říká, že abyste v něčem byli opravdu dobří, musíte tomu věnovat 10 000 hodin tréninku. Je však velký rozdíl mezi tím, když něco děláte automaticky, a když to děláte záměrně, s cílem naučit se něco nového a zlepšit se. Jedinečné dovednosti nejsou výsledkem bezduchého opakování nějaké činnosti, ale záměrné snahy zlepšit se.

Nejde zkrátka jen o to, počítat hodiny. Nemůžete jen zapnout autopilota, musíte si stanovovat cíle. Když pojedete na autopilota, možná budete dosahovat stabilních a dobrých výsledků, ale nijak zvlášť se nezlepšíte, tvrdí web addicted2success.com.

1) Dobře si definujte svůj cíl

Je důležité mít cíle. Musí ale být specifické, nesmí být jen o tom, že budete něco dělat. Musíte si naplánovat, kdy přesně a jak budete dělat to, co vám má pomoci k rozvoji nebo k osvojení nové dovednosti. Zlepšit se v mluvení na veřejnosti, to není dobrý cíl. Vzít si slovo na příštím týmovém setkání a mluvit bez pauz, přeřeknutí a s dobrým očním kontaktem, to je naopak právě takový typ cíle, za kterým se vyplatí jít.

2) Najděte svou motivaci

Motivace vás přiměje dát se do pohybu. Udržuje všechny vaše části v chodu. Je to to, co vás přibližuje k vašemu cíli. Myslete na to, jak každý jeden váš cíl zapadá do celkového příběhu. Myslete na to, jak vás vaše cíle, kterých postupně dosáhnete, přiblíží vždy o krok blíž k životu, jaký chcete. Každý cíl má svůj účel a jeho splněním získáte něco, co chcete a co potřebujete.

3) Získejte zpětnou vazbu

Experti často měli své kouče a mentory, kteří jim poskytovali zpětnou vazbu. Kouč vás objektivně zhodnotí a nasměruje vás tam, kam potřebujete být nasměrováni. Ovšem ne všichni experti si mohli kouče dovolit – a možná ho nemáte ani vy. Když nemůžete získat objektivní zpětnou vazbu sami na sebe, podívejte se, jak jsou na tom ostatní. Zhodnoťte je, protože hodnocení ostatních je to nejlepší, co můžete udělat, když nemáte objektivní hodnocení sebe sama. Dívejte se na ostatní a porovnávejte se s tím, jak jsou na tom. Učte se, jak dosáhli svých úspěchů, a odhalte i to, co vedlo k jejich selháním.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success