Nová reality show v Americe odhaluje soukromí zaměstnanců

Nová reality show s názvem Moment of Truth (Okamžik pravdy) povzbuzuje účastníky, aby odhalili své špatné chování s příslibem výhry půl milionu dolarů. Může ale být vidina šeku dostatečnou záplatou pro případný vyhazov?

Účastníkům show, kteří jsou připojeni na detektor lži, se kladou stupňující se nepříjemné otázky. Pokud jste přistiženi při lži, na základě předchozích odpovědí, přicházíte o možnost vyhrát.

Otázky ovšem zabrousí i na pracoviště a není nepravděpodobné, že jejich zodpovězení může značně poškodit kariéru soutěžícího. Podle právníků se může zaměstnavatel takové informace chytit. Přesto je značně nepravděpodobné, že by vznesl tak vážné rozhodnutí, jakým je vyhazov, pouze na základě takovéto akce.

Navíc se většině soukromých zaměstnavatelů zakazuje použití detektoru lži, vyjma velmi vzácných případů. Bez ohledu na to, co někdo popře nebo přizná v televizi, firma by měla vést vlastní došetření, vyslechnout kolegy, klienty, prohledat e-maily atp.

Co se týče chování v soukromí obecně zaměstnavatelé nemívají ve zvyku stíhat své zaměstnance, vyjma do nebe volajícího chování nebo činností, které mají jasné spojení s pracovištěm nebo pracovními povinnostmi.

Trochu horší je to s některými otázkami, které se týkají třeba osobních předsudků. Jeden soutěžící například dostal otázku, zda se mu hnusí obézní lidé. Co když ale tento člověk má ve svém pracovním kolektivu nějaké obézní osoby? Pak má s jistotou zaděláno na toxickou atmosféru na pracovišti.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com