Noční můra nespavosti

Nedostatek spánku – ať už je způsoben přepracováním nebo domácími povinnostmi – není jen problém zaměstnanců. Studie totiž ukazují, že pracovní síla s nedostatkem spánku je méně produktivní, více podléhá pracovním úrazům a vykazuje vyšší míru nespokojenosti se svou prací.

V USA trpí nespavostí nebo únavou z nedostatečného spánku více než 70 milionů lidí. 20 procent vážných dopravních nehod je způsobeno ospalými řidiči. Výzkumy ukázaly, že spánek kratší než pět hodin denně zdvojnásobuje riziko infarktu a významně zvyšuje také riziko obezity. Chronická únava vede k pozdním příchodům a chybám. Odhaduje se, že ospalí zaměstnanci stojí americké zaměstnavatele ročně 136, 4 miliardy dolarů na ztrátě produktivity. Neřešené problémy se spánkem se navíc mohou vyvinout v závažná onemocnění nebo deprese, což stojí zaměstnavatele další tisíce dolarů na zdravotní péči.

Ospalí zaměstnanci jsou více nepřátelští ke kolegům, mají menší zájem o svou práci a mohou působit jako významný faktor pro ztrátu morálky i u ostatních. Lze tomu předcházet pružnými opatřeními. Zaměstnavatelé by měli umožnit svým lidem dobít baterie. Někdy postačí i krátká přestávka.

Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti spánku se začalo věnovat například Centrum pro poruchy spánku při nemocnici ve městě Columbus ve státě Indiana. Zavedlo školení pro zaměstnance místních firem přímo na jejich pracovištích. Vyškolení odborníci vysvětlují zaměstnancům, jak je důležité pravidelně a zdravě spát. Hovoří o negativních účincích alkoholu, kofeinu, těžkých jídel či velké fyzické námahy před spaním.

-kk-
Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com