Nezvládá váš podřízený manažer práci s lidmi? Můžete pomoci

Ilustrační snímek

Někteří manažeři nemají rádi tu část své práce, ve které se musí zabývat lidmi. Nemají rádi každoroční hodnocení, unavuje je řešit osobní problémy podřízených a nedovedou si poradit s tím, jak svůj tým motivovat. Pokud jsou tací i ve vaší firmě, je jasné, že máte velký problém. A máte jen 3 možnosti, jak se s ním vypořádat

Nejlepší je nespokojenému manažerovi nabídnout školení. Přiznejte, že řízení lidí může být občas opravdu obtížné, ale také dejte najevo, že je to nezbytná a velmi důležitá část práce každého na vedoucí pozici. Manažera proškolte a koučujte ho. Pokud to však nepomůže, začněte se porozhlížet po někom, kdo by jej mohl nahradit, radí článek na webu management.about.com.

1) Najměte manažerovi pomocníka

Vašemu podřízenému tak trochu ulevíte. To je dobré řešení v případě, kdy si chcete dotyčného pracovníka ve firmě udržet, například pro jeho zkušenosti nebo hluboké znalosti. Dobře ale zvažte, zda se dodatečné náklady na dalšího pracovníka vyplatí. Nemusí sice být tak vysoké, ale přece jen...

2) Zeptejte se svého šéfa

Možná si nejste jisti tím, jak se zachovat, ale jako manažer takovéto situace musíte umět vyřešit. Pokud si nedovede poradit a poběžíte za svým šéfem, je možné, že začne pochybovat o tom, zda na svou práci stačíte. Možná, že dokonce dospěje k názoru, že problém s řízením lidí máte vy. Možná vám nabídne školení, možná vás ale také nahradí někým kompetentnějším.

3) Nabídněte dotyčnému školení

Na tomto řešení je dobré to, že neřeší jen symptomy, ale jádro problému. Řízení lidí je zásadní složkou práce každého manažera, a proto pokud tuto část své práce manažer nemá rád, musíte mu dát nástroje, díky kterým si s lidmi bude umět poradit. Nebojte se do takového školení investovat. Nakonec to stále bude mnohem levnější než hledání nového manažera nebo přijmetí asistenta, který by stávajícímu manažerovi pomáhal.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management