Nevyhýbejte se konfliktům

Pokud se snažíte za každou cenu vyhýbat konfliktům ve svém týmu, měli byste se nad tímto jednáním znovu zamyslet. Konflikt totiž nemusí být vždy špatný, ba právě naopak. Konflikty se objevují v každém vztahu včetně těch pracovních a je jen na vás, zda je budete ignorovat, nebo je dokážete využít k lepším výsledkům společné práce.

Zkuste se na konflikty dívat jako na výhody, protože:

Přinášejí nové pohledy

Konflikty startují proces kreativního uvažování, a pomáhají tak nacházet lepší řešení problémů. Naučíte-li se oceňovat rozdíly v názorech a komunikovat o nich, uvidíte, že váš potenciál je mnohem větší, než když všichni se vším souhlasí, jen aby se vyhnuli konfliktu.

Umožňují změny k lepšímu

Pokud nebudete mluvit o problémech, zůstanou při nejlepším ve stejné podobě, ale pravděpodobně se ještě prohloubí. Jakmile však o nich začnete mluvit, jste v polovině cesty k jejich vyřešení. Vaši lidé potřebují vidět, že mohou přispět ke změnám, a má tedy smysl vyjadřovat svůj názor.

Posilují výkonnost a oddanost týmu

Tím, že se členové týmu začnou snažit řešit své konflikty, se začnou stávat produktivnějšími. Nebudou již trávit dlouhý čas nad tím, že existuje nějaký konflikt, ale zaměří se rovnou na řešení. Vy jim v tomto jděte příkladem. Když každý uvidí, že se může vyjádřit, zesílí jeho pocit oddanosti vůči týmu a co nejlepším společným výsledkům.

Pomáhají plnit cíle

Tím, že tým překonává konflikty, se dostává k plnění svých cílů. Platí to jak pro dílčí cíle v rámci jednotlivých projektů, tak pro cíl stát se silnějším a jednotnějším týmem, který chápe problémy jako výzvy.

-kk-

Zdroj: Salary.com - americký portál věnovaný odměňování zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Salary.com