Neúspěchy: Vždy se snažte najít nějaké poučení

Žádné selhání není definitivní, pokud jste to nevzdali a nepřestali se snažit o zlepšení. Abyste uspěli, musíte být neustále připraveni se učit. Jenom tak se  ze svých neúspěchů brzy vzpamatujete – a přitom budete osobně růst ještě rychleji.

Ilustrační snímek

Čím dříve začnete svá selhání vnímat jako příležitosti k učení, tím lépe pro vás, bude článek na webu addicted2success.com.

Proč jste neuspěli?

Zeptejte se sami sebe, proč selháváte. Co způsobilo váš poslední neúspěch? Když neuspějete, musíte hledat řešení. Musíte identifikovat své slabiny a přijít na způsob, jak se zlepšit. Z vašich selhání se můžete vždy dozvědět něco o sobě, co můžete použít později ku svému prospěchu.

Co se můžete naučit, když jste právě selhali?

Vzít si poučení z našich selhání není tak snadné, jak se může zdát. Stačí, když v životě zrovna prožíváme i nějaké ty úspěchy – máme pak tendenci nad neúspěchy mávnout rukou a nezkoumat je. Na druhé straně, když selháváme, je to nepříjemné, a proto také leckdy nejsme zrovna připraveni se něco snažit naučit. Pokaždé, když se nám něco nepodaří, bychom se proto měli snažit z neúspěchu získat aspoň jeden nový poznatek nebo užitečnou lekci.

V budoucnu se už stejné chybě vyhnete

Pokud chcete jiný výsledek, nedělejte to samé znovu a znovu dokola. A neztrácejte naději, všichni jsme vybudováni jak z našich neúspěchů, tak z našich úspěchů. Neúspěch je běžnou součástí podnikání i života obecně.

Neplačte, mohlo by to být i horší

I když se často doporučuje, abyste svou situaci nesrovnávali s ostatními, protože to snadno vede k frustraci, někdy to užitečné je. Zamyslete se nad tím, jak by vaše situace mohla být ještě horší. Pak snáz přijmete, že k selhání prostě dochází. Vojáci na vojenské misi jsou při jejím plnění někdy zabiti. V porovnání s tím jsou vaše neúspěchy v podnikání nebo v osobním životě jsou stále o dost méně tragickými. Pokud si o svém posledním neúspěchu stále ještě můžete zauvažovat, není to nakonec tak zlé.

 

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success