Networking pro stydlivé

Stydlivost a nedostatek sebevědomí jsou jednou z největších překážek efektivního budování kontaktů. I když se však celkově považujete za vstřícného a otevřeného člověka, pravděpodobně jste zažili i chvíle, kdy vás vstup do místnosti plné cizích lidí znervóznil.

Nejdříve je třeba pochopit, že stydlivá je většina lidí – alespoň v některých situacích. Nejste tedy sami. Může vás příjemně překvapit, že jakmile přijmete tuto skutečnost, uleví se vám. Dovednosti potřebné pro budování kontaktů můžete začít trénovat s rodinou nebo přáteli. Sestavte si například seznam lidí, s nimiž se často setkáváte, ale nemáte prostor pro delší hovor. Při setkáních s nimi se pak můžete zdokonalovat v konverzaci. Stejné dovednosti, které uplatňujete u rodiny a přátel, mohou fungovat i u „přátel, které jste dosud nepotkali.“

Další dobrou taktikou je najít někoho, kdo je přirozeně extrovertní a nechat jej, aby vás představoval ostatním. Funguje to dobře ze dvou důvodů. Zaprvé pro vás bude setkávání s novými lidmi mnohem lehčí. Váš přítel bude totiž představovat důležitý spojovací článek mezi vámi a novými známými, poskytovat informace a zahajovat hovory. Zadruhé pak váš mluvný přítel vyplní nepříjemné přestávky v konverzaci.

Pomoc extrovertního přítele však může být efektivní jen krátkodobě. Pak nastává fáze, kdy byste se měli začít poohlížet po dalších stydlivých lidech – těch, kteří stávají sami dále od ostatních. Tito lidé čekají, až za nimi přijdete a pohovoříte a budou za to velmi vděční. Pokud je pokaždé nechcete sami oslovovat, postavte se tak, aby oni přišli za vámi.

Odborníci doporučují neustále se zdokonalovat v komunikačních dovednostech. Efektivní může být i četba odborné literatury. Když přijdete na společenskou událost vyzbrojeni několika dobrými tipy, jak začít konverzaci, získáte větší sebevědomí.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How