Networking pro introverty

Lidé, kteří jsou introverti nebo hodně citliví, mají speciální schopnosti pro budování kontaktů, skupinová setkávání a společenské události. Bohužel se však často snaží napodobovat komunikační styl extrovertů. Mají pocit, že by měli být agresivní, což je proti jejich přirozenosti. Nakonec se z toho necítí dobře.

Nejsložitější bývá pro introverty navázat spojení s druhými lidmi. Měli by se proto připravit. Ujasněte si svůj zájem podpořit druhé a něčemu se od nich naučit. Na samotné akci nejprve načerpejte atmosféru. Stůjte chvíli v blízkosti dveří a věnujte pozornost celkové atmosféře, abyste se mohli uvolnit. Pak teprve vstupte.

- Získávejte druhé lidi. Když se budete cítit připravení na spojení s ostatními, nejprve klidně stůjte a rozhlížejte se po místnosti. Používejte jemný oční kontakt. Dívejte se na lidi příjemně. Buďte dostupní, ale ne aktivní. Hledáte někoho, kdo vám pohled vrátí.

- Navažte kontakt jen s lidmi, kteří na vás reagují. Ti, kteří se na vás podívají, jsou lidé, s nimiž se budete cítit příjemně. Usmívejte se proto a použijte své citlivosti k zahájení kontaktu. Přejděte k danému člověku, nebo vyčkejte, až přijde k vám.

- Poslouchejte a ptejte se. To je vaše silná stránka. Snažte se zjistit o dané osobě co nejvíce. Nebojte se ptát na zřejmé otázky. Když se setkáte s někým, kdo s vámi nemá příliš společného, zeptejte se, jaké problémy jsou aktuální v jeho oboru.

- Svůj příběh sdělte až po vyslechnutí druhého. Zejména při komunikaci s extrovertem nechte nejprve mluvit druhé a vyčkejte. Po chvíli poslechu budete intuitivně vědět, co tomuto člověku říci.

- Zeptejte se, jaký druh klientů by chtěli doporučit. Dejte najevo, že na ně budete myslet.

- Navažte na vaši konverzaci e-mailem, dopisem nebo telefonátem. Dejte druhým vědět, jak rádi jste se s nimi seznámili. Považujete-li to za výhodné pro obě strany, vyzvěte ke schůzce k projednání možností. Pak už je další tah na druhé straně.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com