Nesnažte se být perfektní

Každý přednášející chce podat co nejlepší výkon. Snažit se být perfektivní však může vaši prezentaci zničit. Lidé by ve vás měli vidět člověka a ne bezchybného robota. Představte si řečníka, který má perfektní výslovnost, dokonalá gesta a mluví zcela plynule bez jediného zaškobrtnutí. Na lidi působí často negativně. Mají totiž pocit, že se dívají na herce a ne skutečného člověka.

Snaha o to, být perfektní vytváří také škodlivou perspektivu. V některých složitých situacích se obáváte, že nedokonalý prezentační výkon může ohrozit vaše místo. Tak tomu ale není. Naopak byste měli přijmout svou nedokonalost a využít ji k větší přirozenosti vašeho projevu.

Když se budete snažit být absolutně perfektní při každém hovoru či na každé poradě, vaše příprava bude velmi pomalá a omezí váš v dalších důležitých aktivitách. Připravujte se proto rychle, bez strachu z chyb. Nejen, že uděláte více práce, ale budete i kreativnější, protože nebudete ochromeni strachem. Přílišná příprava na prezentaci může dále snížit vaše nadšení a zájem o téma.

Zapamatujte si, že právě naše nedokonalost činí naše životy zajímavými, podnětnými a hodnotnými. Chovejte se přirozeně, nelpěte na chybách. Publiku se budete líbit a sobě také.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How