Nepříjemné, ale užitečné přemítání: Jak naložit s výčitkami (1/2)

Jak se vyrovnat s lítostí? Každý někdy udělal špatné rozhodnutí, každý si někdy zvolil špatně. Později přichází lítost, zklamání a smutek. Mohlo to být všechno jinak, kdybychom bývali to špatné rozhodnutí neudělali.

Ilustrační snímek

Článek na webu management-issues.com popisuje, jak lítost může negativně ovlivnit naše jednání a rozhodování, na druhou stranu však také jak nám může posloužit jako cenná příležitost k poučení. Článek byl původně zveřejněn na webu obchodní školy INSEAD.

Obvykle se to, co je nám nejvíc líto, týká našich klíčových životních rozhodnutí. Jde o volby, které jsme učinili v souvislosti s naším vzděláním, kariérou, manželstvím nebo vztahem. Také nevěra bývá častým zdrojem výčitek. Důvodem je to, že tato naše rozhodnutí mají obvykle dlouhodobý dopad na náš život – a velmi často vedou k nezměnitelným důsledkům.

Lítost a výčitky

Pokud nekonečně přemítáme o našich výčitkách, může to vést k neustálému sebeobviňování a depresím. Když jsme uvízli v pasti výčitek, je velmi těžké pracovat na svém osobním rozvoji.

Intenzita našich výčitek závisí do značné míry na tom, jak jsme založeni. Lidé s nízkou sebeúctou mohou být lítostí a přemítáním o výčitkách naprosto zdrceni. Bojují, ale často se s lítostí nedokážou vypořádat a nedovedou ji překonat. To může vést k tomu, že se budou vyhýbat riziku, protože nechtějí udělat další rozhodnutí, které by si v budoucnu vyčítali. Jsou tak v podstatě uvězněni mezi lítostí pramenící v minulosti a strachem z budoucnosti.

Stárnutí

Dalším důležitým faktorem je stárnutí. Když stárneme, začínáme si mnohem silněji uvědomovat, že náš čas je omezený. Máme také tendenci se více zabývat naší minulostí. Někteří lidé pak skončí zahořklí a jsou věčně smutní. Jiní dovedou své výčitky překonat, uzavřít minulost a začít žít s novou energií.

Jedna skvělá věc na našich minulých chybách je, že je můžeme využít v náš prospěch, abychom předešli výčitkám v budoucnosti. A to není nic malého.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Nepříjemné, ale užitečné přemítání: Jak naložit s výčitkami (1/2)

Aktuální

Nepříjemné, ale užitečné přemítání: Jak naložit s výčitkami (2/2)