Nepodléhejte perfekcionismu

Perfekcionista si nikdy nemyslí, že je dostatečně dobrý ve své činnosti. Často má tudíž problém se začínáním a hlavně dokončováním věcí. Perfekcionisté by si proto měli uvědomit, že není třeba být perfektní, ale produktivní. Produktivity lze dosáhnout i cestou nedokonalosti - rozhodněte se, pokračujte podle svého rozhodnutí a poučte se z případných chyb.

- Nesnažte se dosáhnout všeho v jediném kroku. Nepište hned celou knihu, ale jednotlivé stránky. Nečekejte, že se hned stanete skvělým manažerem, snažte se stanovit si reálná očekávání. Vymezte si malé, řiditelné úkoly a dokončujte je. Pak začněte s dalším.

- Dělejte, co si myslíte, že je správné pro vás, nikoli pro ostatní. Učte se od ostatních všemi dostupnými prostředky. Rozhodujte se však sami.

- Uváženě si vybírejte přátele, kolegy a nadřízené. Kritická zpětná vazba je užitečná, pouze pokud je poskytována se zájmem a podporou. Odezva plynoucí ze žárlivosti nebo arogance nemá hodnotu a měli byste ji ignorovat.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review