Nepodceňujte oční kontakt

Při dokonalém ovládnutí nonverbální komunikace nestačí mít pod kontrolou jen držení rukou a správný posez, ale je třeba ovládat i oči. Ty by měly udržovat kontakt s partnery a ne šmejdit po místnosti. Stejně jako ostatní prvky řeči těla o vás mohou leccos napovědět.

Při jednání s jednou osobou se partnerovi dívejte přímo do očí. Neklopte zrak, nekoukejte po místnosti, neuhýbejte pohledem stranou. Všechny tyto projevu vás totiž staví do negativního světla. Naznačují, že nemluvíte pravdu; nevěříte tomu, co sám prezentujete; máte trému; nejste si jistý sám sebou; nezajímá vás, co vám druhý právě říká. Samozřejmě nevadí, pokud během jednání nahlédnete do svých poznámek. Pokud máte problém dívat se přímo do očí, sledujte třeba kořen nosu druhého člověka.

Pokud hovoříte (např. na poradě) k více lidem, musíte udržovat kontakt se všemi. Postupně se dívejte na každého ze zúčastněných, nikoho dlouze nevynechejte, dali byste mu tím najevo, že jej přehlížíte. Každému stačí věnovat jen několik vteřin. Pokud se budete naopak dlouze dívat pouze na jednoho posluchače, znejistí on i ostatní publikum. Dotyčný si bude myslet, že udělal něco špatně, ostatní budou přemýšlet nad tím, proč se díváte jen na něj. Pokud nezvládnete přímý oční kontakt, můžete si pomoci pohledem těsně nad lidi nebo mezi ně.

Odlišná situace nastává na semináři nebo přednášce, při nichž promlouváte k desítkám nebo i stovkám lidí. V tomto případě samozřejmě není možné obsáhnout pohledem každého posluchače. I při takovýchto vystoupeních je však dobré dívat se na jednotlivé náhodně vybrané lidi, které budete přelétat pohledem.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES