Nepleťte si motivaci s manipulací

Uspokojování skutečných potřeb zaměstnanců se nahrazuje uspokojením jiných potřeb nebo působením na emoce. Krátkodobé výhody, které může manipulace přinášet, se většinou rychle mění na dlouhodobé nevýhody.

Manipulace, i když je zpočátku dobře skrytá, postupně ztrácí svou účinnost, zhoršuje mezilidské vztahy na pracovišti a vede ke ztrátě důvěryhodnosti osoby nebo organizace, která se manipulace dopouští. V praxi se manipulace opírá o mnoho nástrojů, vědomých i nevědomých. Aby se dala odstranit, je třeba ji rozpoznat.

Mezi jednoduché nástroje manipulace patří přesvědčování, při kterém se na druhého emočně apeluje. Manipulace, která se opírá o emoce, může být krátkodobě úspěšná. Většinou však není tím, co by člověka dlouhodobě motivovalo.

Další metoda manipulace je spojená se zapojením určitých politických nástrojů. Myslí se tím nakládání s informacemi, využívání nepřímých a neformálních vztahů a používání neverbálních symbolů.

Nejčastějším projevem snahy manipulovat je rozpor mezi deklarovanými záměry a hodnotami osob či organizace a jejich skutečným chováním. Patří sem strategie, které se snaží odvrátit nebo zpomalit změny, nebo kladení velkého důrazu na nepodstatné věci.

Je třeba manipulaci rozpoznat a neplést si ji s motivací.

-pk-

Zdroj: HR Web.sk - Internetový týdeník o kariéře, lidských zdrojích a řízení.
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Web.sk