Neodkládejte řešení problémů s odkládáním

S prokrastinací neboli chronickým odkládáním se nejčastěji potýkáme v případě rozhodnutí a úkolů, které považujeme za nudné, frustrující, obtížné, nejasné, nedostatečně strukturované, vnitřně neobohacující a bez konkrétního smyslu pro nás osobně. Z hlediska uvažování tedy nejde o logiku, ale o emoce. Chcete-li odolat pokušení opět něco odložit, musíte posílit logicky uvažující část svého mozku. Jak na to?

Ilustrační snímek

Zajímavý článek na toto téma nedávno zveřejnil server Harvard Business Review. Odborník na produktivitu a autor úspěšných odborných knih na toto téma Chris Bailey v něm popisuje následující strategie pro překonání prokrastinace, které považuje za nejefektivnější. Pomohou vám odkládat důležitou práci a rozhodování méně často než dosud.

1. Uvažujte pozitivně

Zamyslete se nad důvodem, proč stále něco odkládáte. Pak zkuste o daném úkolu přemýšlet jinak, aby pro vás byl méně nepříjemný. Pokud vám například chybí jasná struktura, začněte přípravou postupu, jak daný úkol budete plnit.

2. Určete si čas, který jste ochotni úkolu věnovat

Je pro vás hodina příliš? Tak začněte půlhodinou nebo jiným časovým úsekem, který vás již nebude nutit úkol odkládat.

3. Začněte – je jedno jak

Začít bývá obtížné, ale jakmile už jednou začnete, zjistíte, že splnění úkolu nemusí být tak těžké, jak jste si mysleli. Nedokončené úkoly si také mnohem více pamatujeme a máme větší motivaci je dokončit.

4. Spočítejte si, kolik vás odkládání stojí

Toto doporučení je vhodné hlavně pro větší úkoly. Sepište si všechny způsoby, jimiž odkládání daného úkolu negativně ovlivní váš pracovní či soukromý život, finance, zdraví apod.

5. Vypněte telefon i internet

Prostě se odpojte. Neřešte e-maily, sociální sítě ani brouzdání po internetu. Do telefonu či počítače si například můžete nainstalovat aplikace, které blokují přístup na internet. Nebo prostě zůstaňte v místnosti, kde vás žádná zařízení rušit nebudou. Uvidíte, kolik najednou budete mít času a jaký klid na práci.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review