Není váš přístup k rozvoji kariéry zastaralý?

Ilustrační snímek

V oblasti plánování a rozvoje kariéry dnes prostě potřebujeme trochu kreativity. V současnosti je totiž tato oblast zahlcena příliš komplikovanými systémy a procesy, vše je příliš rigidní a příliš kontrolované. Ale hlavně to už nefunguje, protože dnes se kariéry různých pracovníků vyvíjí tak, že to prostě předvídat dost dobře nejde. Navíc ubývá rolí lídrů, protože dnešní struktury jsou štíhlejší a zároveň také méně hierarchické, tvrdí web smartblogs.com.

Kariérní postup? Často je neproduktivní

Také znáte ty nepotřebné a přebytečné pozice, které jsou občas k vidění v organizačních schématech? Dost často jde o výsledek snahy uspokojit ctižádostivost zaměstnanců, kteří chtějí být povýšeni. Jejich zákazníci zůstanou stejní, náplň jejich práce zůstává stejná, plat také, ale název jejich pozice, ten se změní. A někdy podobné snahy dospějí tak daleko, že se náplň práce změní – a pak máme firmu, ve které je příliš mnoho koordinátorů a vedoucích. Když je počet řídících pracovníků a těch, kteří mají pracovní úkoly skutečně vykonávat 1:1, je zkrátka něco špatně.

Příležitosti k rozvoji kariéry by neměly znamenat prostě jen více práce

Když na tyto příležitosti konečně dojde, obvykle to znamená jen to, že se na dotyčného nahrne další práce, která jej však nijak nerozvine. Žádný ze zaměstnanců, který je už tak plně vytížen, by si takový rozvoj kariéry nevybral. Důležité jsou úkoly, které jsou pro dotyčného náročné, které mu dají zabrat, ale zároveň se na nich něco naučí. Příval další standardní práce tak zaměstnancům, které byste chtěli vidět růst a rozvíjet se, rozhodně nic nepřinese. Musíte jim nabídnout skutečné příležitosti, na kterých by se mohli rozvíjet.

Jak ve své organizaci změnit myšlení a očekávání odpovídajícím způsobem? Tyto dva tipy vás nebudou nic stát, ale jejich dopad může být značný.

1. Snižte administrativní nároky, které kladete na své zaměstnance. Čím méně bude standardizovaných formulářů, tím více se dočkáte neformálních setkání a řešení za pochodu. A lidé se právě tímto učí. Využijte toho, že jsou lidé kreativní. Stačí trochu uvolnit administrativní sevření.

2. Zapomeňte na tradiční koncept kariéry jako žebříčku. Dnes to není o tom lézt po žebříku, ale překonávat zdi a skládat tetrisové kostičky k sobě. Neustálý rozvoj a různorodé úkoly a výzvy, to je to, co dnes dělá úspěšnou kariéru. Ne žebříček, ale shluk nejrůznějších příležitostí a nečekaných úkolů.
 
-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com