Není třeba být superženou

Výzkumy z poslední doby ukazují, že ženy se s ekonomickou krizí vyrovnávají hůře než muži. Vykazují vyšší hladiny stresu a mají větší tendenci cítit, že nedělají dost, aby svůj stres zvládly. Existují pro to různé důvody, z nichž většina souvisí s tím, že ženy častěji cítí odpovědnost za všechny kolem sebe. Je proto důležité, aby se naučily pravidelně věnovat čas a pozornost samy sobě.

- Naučte se říkat ne. Přimějte ostatní, aby vás vnímali jako někoho, kdo si váží svého času. Pokud vám to bude z počátku dělat potíže, říkejte, že máte již jiné povinnosti.

- Naplánujte si schůzku samy se sebou. Na začátku každého měsíce si rozvrhněte určitý čas jen pro sebe. Držte se pak svého kalendáře.

- Uvědomte si, že rodina, přátelé a kolegové potřebují to nejlepší z vás. S nikým, kdo je podrážděný a unavený, není zábava. Může být obtížné říci kolegům, že s nimi jednou nepůjdete po práci na skleničku, ale oni vám za to poděkují.

- Dopřejte si pět minut. Ať už jste u pracovního stolu, v autě nebo uklízíte doma, dopřejte si pět minut na nadechnutí, rozhlédnutí a vnímání okolí. I malá chvíle, kdy si pročistíte hlavu, pomáhá k odpočinku.

- Delegujte. Přestaňte si myslet, že jste jediný člověk, který dokáže zvládnout časově náročné aktivity. Určité domácí práce mohou dělat děti, které se při tom navíc naučí odpovědnosti. Požádejte manžela, aby cestou z práce nakoupil. Najmutí chůvy nebo uklízečky z vás také neudělá špatného člověka.

- Nehledejte výmluvy. Ženy tíhnou k tomu, brát si příliš mnoho závazků. Často si nedopřejí čas pro sebe proto, že mají pocit, že jsou doma stále potřeba, vždy se podílejí na zahradničení apod. Nezáleží na tom, zda máte náročné zaměstnání nebo se staráte o nemocného příbuzného, vždy budete potřebovat odpočinek.

- Zajděte do kostela. I když nepatříte mezi věřící, umožní vám to v klidu sedět a přemýšlet.

- Čas u televize se nepočítá. Je velmi jednoduché sledovat hloupou reality show, ale realitou je, že se tak nesoustředíte na sebe. Vyzkoušejte omezit televizi a uvidíte, jak snadné je být bez ní.

- Dopřejte si večerní koupel. Nemusíte jí věnovat hodiny. I 15 minut strávených ve vaně vám může pomoci uklidnit se a lépe spát.

- Zapomeňte na to, být superženou. Nikoho neohromíte, zahltíte-li se závazky. Chcete-li dosáhnout úspěšné kariéry a zároveň mít skvělou rodinu, zajistěte si určitý čas jen samy pro sebe.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com