Není chůze jako chůze

Chůze je jednoduchá, přirozená a finančně nenáročná forma pohybu. Za kilometr chůze navíc člověk spálí tři kilojouly na každý kilogram své hmotnosti. Pomáhá proto například při léčbě obezity. Světová zdravotnická organizace doporučuje ujít deset tisíc kroků denně.

Člověk by neměl omlouvat nedostatek chůze nedostatkem svého času. Ranní ptáčata mohou například vyjít na procházku hned po probuzení. Milovníci nakupování mohou zase ujít svých deset tisíc kroků po nákupních centrech. Procházet se lze i v noci. Ideální je najít si trasu, která odpovídá doporučované délce a projít jí každý den. Rychleji a přirozeněji chůze ubíhá s kamarády, dětmi nebo psem.

Když vás běžná chůze nebaví, můžete se věnovat pěší turistice nebo joggingu. Další variantou je tzv. weight-walking, kdy se používají zápětní závaží nebo činky pro větší efekt na zbytečné kilogramy. Neměly by však vážit více než jeden kilogram. Se zátěží se vyplatí začínat postupně. Nezapomínejte také na strečink namáhaných svalových partií.

Pro lidi, kteří mají problémy s přibíráním v pase, je vodný tzv. wiggle-walking, kdy se pohybuje pánví proti pohybu trupu. Ruce pracují tak, aby při pohybu vzad směřovaly více do stran a při pohybu vpřed se dostávaly ke středu hrudníku. Pokud potřebujete potrápit partie sedacích a břišních svalů, vyzkoušejte iso-walking. Spočívá v zařazování statického cvičení do chodeckého pohybu v určitých intervalech. Určitý počet kroků tak například absolvujete se stáhnutými sedacími svaly a stejný počet s uvolněnými. Totéž opakujete i s břišními svaly.

Pokud se jedná o výlety či túry, jejich síla spočívá nejen ve vlivu na zdravotní stránku, ale i psychické uvolnění a pohodu. Stále větší oblibě se těší tzv. nordic-walking, kdy při chůzi díky teleskopickým hůlkám zapojujete i svaly ramen, prsou a zad a snižujete napětí v oblasti krku.

-kk-
Zdroj: Etrend.sk - Informace o trendech v marketingu a řízení podniku.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Etrend.sk