Nenechte se vysát negativními lidmi

Ilustrační snímek

Negativní lidé se najdou všude. Často se jim můžeme vyhnout, někdy to však možné není, například v práci. Pak musíme čelit jejich negativní energii a pesimismu, což nás může rychle vyčerpat. Jak to zvládat lépe?

Pokud i vy máte kolem sebe zatvrzelé negativisty nebo chronické stěžovatele, začněte tím, že si určíte hranice. Snažte se omezit čas, který s nimi musíte trávit, na minimum. Myslete na to, že jejich chování změnit nedokážete, můžete se však rozhodnout, jak se budete chovat vy sami. Další praktické tipy, jak jednat s negativními lidmi, přinesl server Entrepreneur.com.

Nepřehlížejte negativisty ve svém týmu

Jediný negativní pracovník dokáže rozložit celý tým či dokonce firmu. Pokud někdo takový ve vašem týmu je, snažte se to řešit. Dejte mu otevřeně najevo, že musí změnit svůj přístup.

Naučte se řídit své emoce

Není třeba pouštět se do sporů vždy, kdy vás někdo rozčílí svými negativními poznámkami. Učte se zvládat své emoce a nevyvolávat zbytečné konflikty.

Neplýtvejte energií

Negativní lidé se často chovají iracionálně. Snažit se najít smysl v jejich jednání by bylo jen ztrátou vašeho času a energie. Dávejte si pozor, abyste se nenechali zbytečně zatáhnout do jejich negativních myšlenkových pochodů.

Obklopujte se pozitivními lidmi

Vytvářejte si síť pozitivních přátel a pracovních kontaktů, kteří vám budou oporou a pomohou vám radou, když začnete mít pocit, že nezvládáte své emoce.

Buďte pozitivní

Negativním lidem nejlépe ukážete, že jejich postoj je špatný, když z vás bude vyzařovat spokojenost a pohoda. Je zde šance, že se inspirují nebo vám alespoň dají pokoj.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com