Nenechte se otrávit otravným šéfem

Každý má nějakou zkušenost s otravným šéfem. Většinou to vede k tomu, že jsme prchlivější, méně rozvážní a neschopní rozvíjet své lepší já, talent nebo emoční inteligenci. Jednáme totiž podle svého prvního instinktu, který nám velí okamžitě reagovat. To ale nemusí být nejlepší cesta.

- Neberte to osobně. Nenechte otravného šéfa, aby ohrozil vaše sebevědomí. Jeho řev, ponižování a cynismus se týká jen jeho, nikoli vás. Vědomě řiďte své hranice, aby vás nezasáhl.

- Nikdy neslevujte ze svých hodnot. Platí to zejména v případě projevů negativních emocí nadřízených. Je velmi jednoduché dělat věci, které bychom jinak nikdy nedělali, a proto dobře kontrolujte své reakce.

- Mějte na paměti přirozené nutkání bránit se. Platí to i o pomstě či sabotáži. Pokud to uděláte, stanete se přímou součástí problému.

- Bojujte proti pocitu, že jste oběť. Oběti posilují jedovatost tyrana a nedokáží vést. Uvědomte si to a jednejte na základě své síly a nezlomnosti.

Pamatujte si, že emoce jsou nakažlivé. Máte na výběr, zda budete jedovatost svého šéfa šířit nebo ne. Nad svým prostředím máte mnohem větší kontrolu, než si myslíte. Podle toho se chovejte.

-kk-
Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review