Nelíbíte se sami sobě? To se dá změnit

Nelíbí se vám vaše tělo? Nevyřeší to gymnastika ani fitcentrum? Nezoufejte. Jsou tu kosmetické zákroky i složité operace, které dnes již patří k životu. Jen v USA loni provedli přes dva miliony kosmetických chirurgických zákroků. Jde o nejvyšší počet takových zákroků v historii a ve srovnání s rokem 1997 je to dvojnásobek. Byly to operace nejrůznějších druhů a obtížnosti a zdaleka se netýkaly jen žen, ale i mužů a rostoucího počtu dospívajících.

Kosmetická chirurgie je dnes všeobecně uznávána, ceny zákroků klesají a technika se stále zdokonaluje. Je tu stále větší a přístupnější šance změnit tělo tak, aby odpovídalo našim představám a snům o kráse. Seznam částí těla, které se dají změnit, je velmi dlouhý, stále se rozšiřuje a zákroky jsou radikálnější. Nejpoužívanější termín v této souvislosti je „harmonizace těla“. To znamená souběžné úpravy více částí obličeje a současně i trupu. Chirurgové dnes vítají, když při jedné narkóze mohou provést několik chirurgických výkonů. Výsledek této diskutované a kontroverzní praxe bývá označován jako kompletní renovace těla.

Dva americké televizní kanály se proslavily tzv. reality shows (stanice Fox – Labuť, kanál ABC - Extreme Makeovers), ve kterých díky kosmetické chirurgii lidé radikálně změnili svou vizáž během velmi krátké doby. Někteří lékaři se děsí a varují. Celková změna těla je podle nich přehnaným útokem na organismus a varují, že při tolika zákrocích mohou nastat komplikace, případně smrt. Lidé ale do toho stejně jdou.

Na některých klinikách provádějí kosmetické chirurgické zákroky dva lékaři současně - při jedné narkóze pacienta. Jeden například provádí lifting obličeje a s ním spojené další úkony, druhý liposukci a podobně. Provádí se i poněkud excentrické změny jako třeba rozstřižení jazyka. Lidé si dnes stále častěji upravují nebo doslova poškozují části těla. Dnes už je možné dokonce i upravit tělesnou výšku. Lze tak získat na výšku až deset centimetrů. U lidí, kteří mají vyloženě problémy s tím, že málo narostli, to může změnit kvalitu života.

-ba-

Zdroj: 100+1 zahraniční zajímavost - Elektronická verze časopisu 100+1
Zobrazit přehled článků ze zdroje 100+1 zahraniční zajímavost