Někdy se vyplatí dělat, co nemáte

Jedna projektová manažerka byla zklamána, že ji nepozvali na jednání senior manažerů, a při večeři se spolupracovníky navrhla, aby založili klub, kde budou diskutovány problémy řízení společnosti. Dnes se jednou měsíčně konají telekonference, na kterých pracovníci společnosti z celé země hovoří o vybraných tématech. Ona manažerka má k dispozici fond společnosti, ze kterého může čerpat prostředky pro tento projekt, a dostává větší úkoly, než jí byly doposud svěřovány.

Dostat se dopředu často znamená využít jiné požadavky, než jaké máte v popisu práce. Mnoho lidí toho nevyužije, protože se zabývají podrobnostmi svých stávajících povinností. V nedefinované oblasti, kde můžete provádět neočekávané, je velmi pravděpodobné, že tím získáte větší důvěru a podporu svých nadřízených. Převzít iniciativu a překročit hranice své pracovní pozice je riskantní. Článek nabízí několik tipů, jak tento krok provést zodpovědněji.
* První musí být vaše práce, stále musíte splňovat to, co se od vás očekává.
* Vyhledávejte souhlas k tomu, abyste mohli dělat „něco navíc“. Strategie získávání povolení zahrnuje získání dalších doporučení a přijetí vedoucí role v situaci, kterou nemá evidentně nikdo na starosti. Také se můžete vyměnit s někým, kdo povolení má, ale namá na daný projekt čas. Nezapomínejte na efektivitu přímého požadování větších projektů na manažerovi.
* Nesnažte se hrát politicky, buďte opatrní. Všeho s mírou.
* Využijte krizi. Nejlépe si vás všimnou, když podáte dobrý výkon v krizové situaci, pod tlakem. Je to šance, kdy můžete projevit vlastní iniciativu.
-ba-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal