Nejzábavnější TED talks všech dob

Léto je v plném proudu a vy si ve volných chvílích chcete odpočinout. Úplné nicnedělání však není váš styl. Pokud byste se rádi pobavili a zároveň dověděli něco nového, našli zajímavou inspiraci, máme pro vás tipy na krátká inspirativní videa, tzv. TED talks, která přinášejí zajímavá ponaučení, ale také vás zaručeně rozesmějí.

Ilustrační snímek

Mám 99 problémů… a obrna je jen jeden z nich

Toto vystoupení arabsko-americké komičky Maysoon Zayidové postižené mozkovou obrnou není žádný doják, jak by se mohlo zdát. Naopak velmi elegantně a vtipně popisuje dobrodružství, která zažila jako herečka, stand-up komička a bojovnice za práva postižených.

Video je k dispozici s českými titulky a dostupný je i český přepis.

Tohle se stane, když odpovíte na spam

Britský spisovatel a komik James Veitch se v tomto vystoupení zabývá podezřelými e-maily, které nám nabízejí tak výhodné věci, že jim bohužel mnoho lidí naletí. Popisuje, jak se rozhodl na takový mail odpovědět a několik týdnů vedl konverzaci se spammerem, který mu nabízel „výhodný“ obchod.

Video je k dispozici s českými titulky a dostupný je i český přepis.

Šťastné tajemství pro lepší práci

Americký psycholog Shawn Achor, ředitel společnosti Good Think Inc., která se zabývá výzkumem a aplikaci pozitivní psychologie, vysvětluje v tomto vystoupení, jak štěstí zvyšuje produktivitu. Dozvíte se v něm, jak vytrénovat svůj mozek tak, abyste byli šťastní a úspěšní.

Video je k dispozici s českými titulky a dostupný je i český přepis.

Školy ničí kreativitu

Toto video patří ke klasice TED talks a je také vystoupením s největším počtem shlédnutí vůbec (přes 40 milionů shlédnutí). Odborník na kreativitu a propagátor radikálních změn systému vzdělávání ve školách Sir Ken Robinson v něm hovoří o tom, jak vytvořit vzdělávací systém tak, aby podporoval, nikoliv podkopával, rozvoj tvůrčích schopností jednotlivců. Měli bychom přestat vychovávat jen dobré pracovníky a začít s rozvojem lidí, kteří budou schopni kreativně uvažovat.

Video je k dispozici s českými titulky a dostupný je i český přepis.

Inside the mind of a master procrastinator (V mysli mistra prokrastinace)

Toto vystoupení zatím nebylo přeloženo do češtiny, zabývá se však velmi aktuálním tématem prokrastinace. Populární blogger Tim Urban, který na sebe upozornil svým blogem s názvem „Wait But Why“ (Počkejte, ale proč) v něm popisuje, jak sám bojuje s odkládáním úkolů na poslední chvíli.

Video je k dispozici v originálním anglickém jazyce a přepisech v celkem 31 jazycích, mezi nimiž čeština zatím není.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com