Nejvýkonnější z výkonných 2016

Být ředitelem nadnárodní firmy není dnes ničím jednoduchým, i když ekonomiky začínají pomalu růst. Téměř všude stále panuje politická nejistota, která znesnadňuje dlouhodobé plánování.

Fluktuace výkonných ředitelů globálních firem stoupla v roce 2015 na rekordních 17 %. Více než pětina těch, kteří odešli z postů výkonných ředitelů globálních firem v posledních pěti letech, byla propuštěna.

Ilustrační snímek

Nejlepší ředitelé na světě jsou však ve své funkci déle než 17 let a dosáhli celkových výnosů z akcií ve výši 2091 %, tj. 20,2 % ročně. Ukazuje to letošní žebříček Top 100 CEOs, který sestavuje časopis Harvard Business Review od roku 2010.

Smyslem tohoto žebříčku je hodnotit výkonné ředitele na základě objektivně měřitelných výsledků, kterých dosahují v průběhu výkonu své funkce, nikoli veřejného mínění.

Hodnotí ředitele firem z indexu S&P Global 1200, který pokrývá přibližně 70 % tržní hodnoty světových akcií a jsou v něm zastoupeny firmy ze Severní a Latinské Ameriky, Evropy, Asie a Austrálie. Po vyloučení propuštěných ředitelů a ředitelů, kteří nejsou ve své funkci déle než dva roky, bylo letos hodnoceno celkem 895 ředitelů z 886 firem.

Kdo jsou ti nejlepší

Vítězem letošního hodnocení se stejně jako loni stal Lars Rebien Sørensen, výkonný ředitel globální farmaceutické společnosti Novo Nordisk se sídlem v Dánsku. Na druhém místě se umístil Martin Sorrell, výkonný ředitel největší světové marketingové agentury WPP se sídlem ve Velké Británii. První trojici uzavírá Pablo Isla, výkonný ředitel nadnárodní oděvní společnosti Inditex se sídlem ve Španělsku. Cesta každého z nich mezi nejlepší ředitele světa vedla zcela jiným směrem.

Lars Rebien Sørensen studoval lesnictví. Pro Novo Nordisk začal pracovat před více než 30 lety a na místo výkonného ředitele se dostal v roce 2000 poté, co prošel řadou interních rolí.

Martin Sorrell je absolventem MBA, který založil společnost WPP po deseti letech praxe v oboru marketingu. Proslul akvizicemi dalších reklamních agentur. V roli výkonného ředitele WPP působí od roku 1986.

Pablo Isla je absolventem práv. Před nástupem do funkce výkonného ředitele společnosti Inditex v roce 2005 pracoval v bankovnictví nebo pro španělské ministerstvo financí.

Zajímavosti letošního žebříčku

  • Pouze 30 výkonných ředitelů se dostalo do první stovky nejvýkonnějších tři roky po sobě.

  • 16 ředitelů z Top 100 CEOs 2016 vede firmy mimo svou rodnou zemi.

  • 84 ředitelů přišlo do firmy zvenku.

  • Pouze 24 ředitelů vystudovalo MBA, stejný počet má inženýrský titul.

  • V průměru se stali výkonnými řediteli ve věku 44 let a působili ve své funkci 17 let.

  • V první stovce jsou 2 ženy.

Bližší informace o metodologii hodnocení, celý žebříček a konkrétní data najdete na stránce https://hbr.org/2016/11/the-best-performing-ceos-in-the-world.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review

Články v sérii

Aktuální

Nejvýkonnější z výkonných 2016

Aktuální

Nejvýkonnější z výkonných 2017