Největší kvalitu života nabízí Vídeň

Vídeň je město, které nabízí největší kvalitu života na světě. Ukazuje to alespoň letošní žebříček sestavený mezinárodní personálně-poradenskou společností Mercer, který hodnotí 420 globálních měst na základě jejich politického a sociálního prostředí, ekonomické stability, omezení (jako cenzura nebo osobní svoboda), kvality zdravotnictví a školství. V úvahu bere i možnosti rekreace, divadla, sportovní aktivity, přístup k obchodům s potravinami, dostupnost a ceny bydlení, klima nebo pravděpodobnost přírodních katastrof. Žebříčku dominují evropská města.

Výzkum Mercer 2009 Quality of Living Survey hodnotil města pomocí indexu, který přičítá 100 bodů americkému New Yorku. Vídeň například získala 108,6 bodu. Na druhém místě se umístil Curych (108 bodů) a na třetím Ženeva (107,9). Ze severoamerických měst dopadl nejlépe Vancouver, který obsadil čtvrté místo (107,4 bodu). Na konci žebříčku zůstal naopak Bagdád (14,4 bodu) a politicky zkorumpovaná metropole Středoafrické republiky Bangui (29,3 bodu). Třetí místo od konce zaujímá město N'Djamena v Čadu (31,3 bodu), zejména kvůli neustálým útokům rebelů.

Mercer letos poprvé hodnotil města také podle infrastruktury, včetně dodávek elektřiny, dostupnosti vody, telefonních a poštovních služeb, veřejné dopravy, hustoty dopravního provozu a rozsahu mezinárodních letů z místních letišť. Právě infrastruktura dostala na přední místa žebříčku německá města, jako je Mnichov, Düsseldorf, Frankfurt a Berlín. Infrastruktura v těchto městech patří mezi nejlepší na světě, předhání například Spojené státy.

20 nejlepších měst pro život:

1. Vídeň (Rakousko)

2. Curych (Švýcarsko)

3. Ženeva (Švýcarsko)

4. Vancouver (Kanada)

4. Auckland (Nový Zéland)

6. Düsseldorf  (Německo)

7. Mnichov (Německo)

8. Frankfurt (Německo)

9. Bern (Švýcarsko)

10. Sydney (Austrálie)

11. Kodaň (Dánsko)

12. Wellington (Nový Zéland)

13. Amsterdam (Nizozemsko)

14. Brusel (Belgie)

15. Toronto (Kanada)

16. Ottawa (Kanada)

16. Berlín (Německo)

18. Melbourne (Austrálie)

19. Lucemburk (Lucembursko)

20. Stockholm (Švédsko)

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com