Nejlepší není nikdy spokojen

Mají slávu, moc, vliv a více peněz, než si většina z nás dokáže představit. Proč tedy nežijí životy v blažené jednoduchosti a nekonečné zábavě? Odpověď je prostá - jsou nejlepší v tom, co dělají, a nejlepší nejsou nikdy spokojení s tím, kde jsou.

Americký spíkr a konzultant Jon Gordon vysvětluje, že lidé, kteří jsou ve své činnosti nejlepší, stále usilují o zlepšení, což přirozeně vytváří určitou zdravou nespokojenost. Hledají nové způsoby, jak se učit a růst, a to bývá jen zřídka zábavné a jednoduché.

Ve své nové knize Training Camp: What the Best Do Better Than Everyone Else popisuje, jak je k úspěchu zapotřebí soustředění, iniciativy, oddanosti a pozitivní energie. Upozorňuje na základní mýty spojené s úspěchem.

1. mýtus: Nejlepší znají nějaký tajný recept, který ostatní neznají. Ve skutečnosti žádný takový recept neexistuje. Umění je v tom, když si jej každý sestaví sám. Ti nejlepší vědí, co chtějí, a jsou ochotni pro to něco udělat.

2. mýtus: Nejlepší se tak již rodí, jsou vyvolení. Ve skutečnosti se stávají nejlepšími díky své vlastní činnosti. Řada lidí má potenciál, je však třeba jej využít. Ti nejlepší obětují svůj život získávání zkušeností.

3. mýtus: Mezi nejlepšími a ostatními je velká propast. Ve skutečnosti je tato propast velmi malá. Ostatní dělí od nejlepších často jen opravdu malé věci. Nejsou o tolik lepší než ostatní, pouze si vedou lépe v důležitých věcech.

4. mýtus: Nejlepší nemají strach. Samozřejmě, že mají strach, ale umějí jej překonávat. Nenechají se jím řídit, stejně tak jako svými neúspěchy.

5. mýtus: Nejlepší se soustředí na vítězství. Ve skutečnosti se vůbec nesoustředí na výsledky. Zabývají se procesy,  které je k výsledkům dostanou. Chcete-li být úspěšní, nesoustřeďte se na úspěch, ale na cestu k němu.

6. mýtus: Úspěch rodí úspěch. Ve skutečnosti úspěch rodí samolibost. Koučové a obchodní vůdci se často obávají úspěchu více než selhání. Klíčem ke skutečnému úspěchu je neustálá inovace, nové produkty a vyčnívání nad konkurencí.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine