Nejlepší lídři se omluví, když udělají chybu

Ilustrační snímek

Zdá se, že ti nejlepší a nejefektivnější lídři jsou vysoce profesionální, ale zároveň také velice skromní a pokorní. Lídři, kteří jsou profesionální a přitom pokorní, dovedou své firmy změnit z úspěšných na veleúspěšné. To podle webu management-issues.com například v případě USA znamená, že firmy s těmito manažery předčily ve sledovaném období 15 let ostatní na akciovém trhu více než sedmkrát.

Byl zde také lídr, výkonný ředitel jedné společnosti v oblasti spotřebního papírenství, který svým akcionářům dokázal přinést čtyřnásobně vyšší zisk oproti konkurenci. Poněkud překvapivě byl tento lídr, Darwin Smith, celkem stydlivý a občas dokonce až nespolečenský. Nevyhledával pozornost, spíše se jí vyhýbal, a když byl dotázán na svůj manažerský styl, popsal jej jako „výstřední“.

Sebejistota a dojem, jaký děláte, nejsou všechno

Lídři, kteří mají styl a jsou extrovertní, skutečně obvykle dovedou dosáhnout krátkodobého finančního zlepšení. Horší to však je, když mají navést svou firmu na trajektorii trvalého a dlouhodobého úspěchu. Tam si leckdy nevědí rady a zklamou. Navíc když mají tito lídři se silnou osobností odstoupit, často není snadné najít nástupce, protože si žádného nepřipravili a svou firmu učinili do jisté míry závislou na svých osobních vlohách a sebejistém chování.

Cesta pokory

Když přijde na to, jak se stát lepším manažerem, neměli byste se nechat svazovat potřebou dosáhnout osobní slávy.

- Nebuďte vychloubační, naopak prokazujte pokoru a skromnost. Buďte klidní a vyrovnaní, soustřeďte se na potřeby firmy, ne na svou osobní agendu.

- Ostatní motivujte svým odhodláním a vysokými standardy, ne jen svým inspirujícím charismatem.

- Hledejte a koučujte možné nástupce, aby vaše firma nebo oddělení mohly být úspěšné i v budoucnu.

- Když jsou výsledky slabé, dívejte se při hledání odpovědnosti do zrcadla, ne z okna.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues