Nejlepší lék na stres je pohyb

V období zvýšeného stresu by lidé měli více cvičit. Fyzická aktivita totiž podporuje vylučování endorfinů do organismu, čímž pomáhá snižovat stres. Pokud si říkáte, že jste na to příliš zaneprázdnění, zkuste si uvědomit, kolik času investujete do nervozity, a že nejste tak efektivní, jak byste mohli být.

Cvičení pochopitelně nemusí být vaším soukromým tréninkem na „Železného muže". I manažeři, kteří necvičili roky, však mohou snížit svůj stres následujícími způsoby.

- Dýchejte. K dechovým cvičením nemusíte ani vstávat. Vyzkoušejte nádech po šest vteřin a výdech po čtyři vteřiny. Toto cvičení opakujte třikrát. Pomůže to snížit váš krevní tlak a srdeční frekvenci.

- Protáhněte nohy. Místo použití výtahu choďte po schodech nebo zaparkujte své auto dále od cílového místa než obvykle. Každá minuta chůze navíc může znamenat velký rozdíl.

- Spěte. Ideální je spát 7,5 hodiny denně. Spíte-li méně, nevyhnutelně potřebujete do své každodenní činnosti zapojit určité aktivity pro řízení stresu, například dechová cvičení.

- Rozmyslete se, než si dáte kávu. Jde-li na vás únava, projděte se raději dolů a nahoru po schodech. Rozproudění krevního oběhu je účinnější než šálek kávy.

- Posilte svou srdeční frekvenci - opatrně. Pokud nejste zvyklí cvičit, poraďte se raději nejprve s lékařem. Své ideální srdeční frekvence dosáhnete půlhodinou cvičení pětkrát týdně. Neznamená to však nutnost cvičit třicet minut vkuse. Můžete využít kratší intervaly.

-kk-

Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com