Nejlepší čas na obchodní uvažování

Pokud patříte mezi ty, kteří cítí, že nemají dostatek času na přemýšlení a kreativní práci, rozhodně nejste sami. Spolu s tím, jak stoupá objem práce a prodlužuje se pracovní doba, jsou manažeři nuceni omezovat svou působnost v kanceláři na fyzickou práci a přemýšlení si nechat na jindy.

Většina dotázaných manažerů v americkém průzkumu společnosti NFI Research se shodla na tom, že nejvíce prostoru přemýšlet efektivně o své práci má doma. Čas na uvažování v pracovních dnech mají zpravidla jen od sedmi do devíti hodin ráno a poté až po sedmé hodině večerní.

Nejméně produktivní jsou manažeři od jedenácti hodin dopoledne do dvou hodin odpoledne. „Zjistil jsem, že moje mysl je nejvíce otevřená čerstvým myšlenkám sice v pracovní době, ale když nejsem v kanceláři,“ uvedl jeden z respondentů. Druhou nejefektivnější dobou pro přemýšlení je dojíždění do práce. „Potřebuji klid na vstřebání nových informací, abych se nad nimi mohl zamyslet,“ uvedl další respondent. „Klid nacházím zpravidla v autě. Vozím si proto diktafon a zaznamenávám své myšlenky na něj.“

Další manažeři nacházejí prostor k přemýšlení o víkendech nebo ve večerních hodinách, například při kondičním běhu nebo v tělocvičně, ale i při koupeli nebo sekání trávy. Pro mnoho manažerů je oblíbeným místem také golfové hřiště. Jeden z respondentů se vyjádřil doslova takto: „Nic mi tak nepomůže řešit obchodní problémy jako procházka mezi jamkami.“ A protože je nejméně produktivní čas od jedenácti do dvou hodin, malá hra v této době může výrazně pomoci.

-kk-

Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com