Nejistota vás brzdí v životě i rozvoji. Zbavte se jí

Čím více dokážete tolerovat nejednoznačnost a opřít se do neznáma, tím je pravděpodobnější, že s ní budete tančit dostatečně dlouho, abyste přišli s lepšími řešeními, nápady a výtvory.“ (Jonathan Fields, úryvek z knihy Nejistota)

Ilustrační snímek

Problém je v tom, že většina z nás do určité míry reaguje na nejednoznačnost nebo nejistotu natolik, že se pro nás stává limitujícím faktorem v našem životě. Nejde ani tak o strach ze selhání, jako o to, že nechceme být souzeni za to, že jsme se vydali odlišnou cestou než většina ostatních. Jak tedy postupovat vpřed, když se zdá, že se vše vymklo kontrole a my ztrácíme pevnou půdu pod nohama?

Fields navrhuje, abychom nejprve našli naše kotvy jistoty. Kotvy jistoty jsou rituály a rutiny, které začleňujeme do našich životů a pomáhají nám čelit odporu. "Rituál vám pomůže trénovat, abyste se posadili ve chvíli, kdy se vám chce nejvíce stát, nebo když jste nuceni pracovat na té části procesu, který vás nebaví nebo při něm pociťujete úzkost."

Procvičujte svůj mozek v umění soustředěného vědomí prostřednictvím meditace, pozornosti, vizualizace a cvičení, abyste zůstali soustředěni a při zemi. Jde o proces zbavování se všech tlaků, které se kolem vás hromadí každý den při interakci ve světě – očekávání, ego, věci, které nakonec činí vaši vizi nejasnou.

Studie dokazují, že aerobní cvičení popisované výše zvyšuje velikost prefrontální kůry, a díky tomu usnadňuje interakci mezi ní a amygdalou. Právě prefrontální kůra, je částí mozku, která pomáhá potlačit signály strachu a úzkosti amygdaly.

Pro umělce, podnikatele a další tvůrce je tedy cvičení mysli mocným nástrojem při hledání cesty, jak transformovat přetrvávající nejistotu, strach a úzkosti na něco méně toxického nebo přímo energii, která podporuje další tvůrčí myšlení a rozvoj.

 

 

-bb-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now