Nejdůležitější kvalita lídra: Být sám sebou

Ilustrační snímek

Rozvoj leadershipu nemá tak dobré výsledky, jak by měl a mohl. Realitou je, že mnoho dnešních lídrů cítí zklamání a bezmoc. Nechápou, proč jejich programy a procesy zaměřené na rozvoj leadershipu selhávají. I přesto jsou však tytéž programy a iniciativy opakovány stále znovu a znovu.

Dobře vést, získávat si následovníky a mít výsledky během příštích 10 let, které budou plné nejistoty a přelomových změn, bude výzvou pro lídry i pro ty, kteří mají na starosti jejich rozvoj. Lídři se musejí umět přizpůsobovat novým věcem a měnícím se podmínkám a situacím. Proto je učení, jak vést, stále těžší.

Schopnosti, které lídři potřebují na pracovišti ve světě plném změn

Jaké základní schopnosti umožní lídrům dobře fungovat ve světě plném nejistoty?

  • emoční inteligence
  • kritické myšlení
  • rozhodnost
  • pokora
  • drive
  • agilnost, přizpůsobivost
  • silný smysl pro účel své práce

Úspěšní lídři potřebují objevit smysl a účel své práce – a pak jím budou muset žít. Budou muset prokázat, že umějí být autentičtí a pružní. Budou muset umět transformovat své organizace.

Kopírovat ostatní nemá smysl

Autorka článku na webu smartblogs.com přiznává, že nejvíce transformující zážitek na školení na téma leadershipu pro ni bylo, když si uvědomila, že nejlépe vede tehdy, když je sama sebou. To znamená tehdy, když nechá volný průběh svým silným stránkám. Nemusí pak získávat nové znalosti nebo se snažit osvojit a vypilovat nové schopnosti. Rozvoj leadershipu by se proto měl soustředit na schopnosti, které lidé již mají. Nemůžete se jen snažit kopírovat nějakého fenomenálního lídra (jako například Steva Jobse) nebo to, jak věci dělá nějaká výjimečná firma. Tudy zkratka k vlastnímu úspěchu nevede.

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com